hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Ararát népe: Örményországi úti beszámoló
Az Ararát népe: Örményországi úti beszámoló

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 04. 28.
Mit kell tudnunk az országról, ahol földet ért a Bárka, az országról, ahol időszámításunk szerint 301 óta folyamatosan államvallás a kereszténység? Az örményeket, bár évezredek óta élnek a Kaukázus vonulatai mentén, száz éve megpróbálták kiirtani.

Az ország örmény neve a legendák szerint Noé fiáig, Jáfetig nyúlik vissza. Jáfet leszármazottja, egy bizonyos Hajk nevéből eredeztetik az ország nevét, Hajasztánt. A nemzet identitásának erős alapjául szolgál a tény, miszerint az ország egyike annak a hat nemzetnek (Egyiptom, Görögország, Japán, Irán, Kína), amely évezredek óta lakja ugyanazt a földet.

Emberemlékezet óta

Az első bizonyítottan fennmaradt örmény emlékek Krisztus előtt 3500-ra vezethetők vissza. Fogalmazzunk úgy, hogy a történelemkönyvük jóval vastagabb lenne a miénknél.

A régészetet kedvelők számára kötelező célpont az Areni barlang, ahol már 6000 éve bizonyítottan bor- és festékkészítés folyt. Az ásatások során itt találtak rá a világ legrégebbi bőrcipőjére és egy ősi nádszoknya maradványaira is. Egy mumifikált kecskét is feltártak, amely 5900 éves lelet, vagyis egy évezreddel idősebb, mint az Egyiptomban talált mumifikált állattetemek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!