hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akik inkább választották a halált, mint az aposztáziát
Örményország és az örmény kereszténység története
Akik inkább választották a halált, mint az aposztáziát

A 7. századi Hor Virap-kolostor, a háttérben az Ararát-heggyel.(Fotó: Wikipédia / Andrew Behesnilian)

2023. 09. 27.
A Nagorno-Karabahban kiújult konfliktus miatt megint a hírekbe került örmény népnek rengeteg nehézséggel kellett szembenéznie. Azt is elmondhatják azonban magukról, hogy ők nyilvánították elsőként államvallássá a kereszténységet, és egyházuk története több mint 1700 évet foglal magába.

A Szovjetunió 1923-ban hozta létre a Hegyi-Karabah Autonóm Területet, amelyet hivatalosan Azerbaj­dzsánhoz tartozónak nyilvánított, dacára annak, hogy lakossága 95 százalékban örményekből állt. 1991-ben, a széthullás felé sodródó Szovjetunió gyengeségét kihasználva a két szemben álló fél megkezdte harcát a régió kontrollja felett. A konfliktus orosz közvetítéssel 1994-ben tűzszünet formájában véget ért, de az összetűzések ismételten fellángoltak.

2022 decemberében azeri „környezetvédő aktivisták” – az azeri kormány támogatásával – blokád alá vonták a két évvel korábban létrehozott lacsini folyosót, melyen csak a Vörös Kereszt, valamint az orosz békemegőrző egységek számára engedélyezték az áthaladást. 2023 nyarától már nekik se, sőt ellenőrző pontokat hoztak létre, és kiterjesztették a belépési tilalmat élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerszállítmányokra egyaránt.

Szeptember 19-én az azeriek ismételten támadást indítottak. Az egy nap alatt végrehajtott „terrorellenes műveletben” döntő győzelmet arattak. David Babaján, a Hegyi-karabahi Köztársaság elnöki tanácsadója bejelentette, hogy a térségben élő örmények Örményországba költöznek, mert félnek az esetleges etnikai tisztogatástól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!