hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért és meddig emelkednek az élelmiszerárak?
Luxuscikk lesz a sertéstarja?
Miért és meddig emelkednek az élelmiszerárak?

Nagy István agrárminiszter a Heteknek: felértékelődött a hazai alapanyagok és az itthon előállított termékek jelentősége.(Fotó: FB / Nagy István)

2022. 04. 28.
Európában és Magyarországon élelmiszerhiány ugyan nem fenyeget, de könnyen elképzelhető, hogy korábban hétköznapinak számító élelmiszerek luxusnak számítanak majd.

Az elmúlt egy-másfél évben több tényező együttes hatásának köszönhetően a mezőgazdasági alapanyagok (különösen a gabona és olajos növények) nemzetközi ára jelentősen növekedett. Ez elsősorban a világgazdaság újraindulásának, az emelkedő energia- és műtrágyaáraknak, és egyedi időjárási és agrárpiaci hatásoknak az eredménye. Ezt a folyamatot gyorsította fel az orosz–ukrán háború” – világította meg a Heteknek Nagy István agrárminiszter, hogy miért emlegeti szakértők és politikusok sora rendszeresen az élelmiszerválság veszélyét.

Nagy István kifejtette: Oroszország és Ukrajna vezető gabona- és napraforgóolaj-exportőr, együttes világpiaci részesedésük búzából közel egyharmad, kukoricából közel egyötöd, napraforgóolajból mintegy négyötöd. Emellett Oroszország a világ legnagyobb műtrágyaexportőre – a kieső árualap pedig a nemzetközi árak jelentős növekedését okozza. Az emelkedő inputárak átgyűrűztek az állati termékek árába is, a sertés, a baromfi és a tej ára is jelentősen növekedett az elmúlt időszakban. Ezek nemzetközi folyamatok, a világ összes országában számottevő áremelkedés megy végbe.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az árak jövőbeli alakulása nem jelezhető előre megbízhatóan, ugyanakkor a kormány számára továbbra is fontos cél, hogy az élelmiszerek elérhetők maradjanak a lakosság széles rétegei számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!