hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Macron másodszor: nyugtalan évekre számít az újraválasztott elnök
Elemzés a francia választásokról
Macron másodszor: nyugtalan évekre számít az újraválasztott elnök

Macront annyira elfoglalták a brüsszeli projektek, hogy egyáltalán nem foglalkozott Franciaország ügyeivel. Most már kénytelen lesz.(Fotó: AP / Rafael Yaghobzadeh)

2022. 04. 28.
A franciák protestszavazása azt mutatja: még nem készek a Le Pen-féle jobboldali politikára, de Macronnal sem éppen elégedettek. Annál inkább örülhet a választási eredménynek Brüsszel, Washington, illetve a franciaországi muszlim közösség.

Az egész világ Macronnak drukkolt – és bejött. Az embert a barátjáról ismerjük meg, ezért talán érdemes felsorolni, kikről van szó. Kivel is kezdjük? Olaf Scholz, Németország tavaly megválasztott kancellárja együtt szorított Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel és Antonio Costa portugál miniszterelnökkel, akik a sajtó előtt sem rejtették véka alá, hogy szerintük a franciák választása nemcsak Franciaország, hanem „Európában mindannyiunk számára” rendkívül fontos. Ezt a véleményt osztotta Dobrev Klára is, aki egy kampányvideóra is kapható volt Macron mellett; Facebook-oldalára kitett posztjában kifejti: „…nekünk, európai magyaroknak az az érdekünk, hogy a következő években is egy olyan elnöke legyen Franciaországnak, aki elkötelezett a szoros európai együttműködés, a demokratikus értékek védelme mellett.”

Az EU közbelép Le Pen őszinte sajnálatára

A Süddeutsche Zeitung német lap már tavaly decemberben Európa jövőjének alakulását tette függővé a magyar és a francia választások eredményétől. Arra jutottak, hogyha Macron győz, Orbán pedig veszít, akkor „egészen új távlatok nyílhatnak a közös politika terén”. Vagyis: az új német kormány azzal segíti leginkább az európai ügyet, ha egyértelműen kiáll Macron mellett a kampány ideje alatt.

A helyzet felemásan sikerült, mivel Orbán is győzött, azt azonban nem állíthatjuk, hogy az Unió részéről tétlenül várták volna a fejleményeket. Alig több mint egy héttel a választás második fordulója előtt egyszerre jelent meg a hír Macron népszerűségének csökkenéséről, illetve a Marine Le Pen és párttársai, valamint az édesapja, Jean-Marie Le Pen ellen kezdeményezett uniós eljárásról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!