hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Franciaország válaszúton
Macron – Le Pen végjáték következik április végén
Franciaország válaszúton

Fotó: AP / Francois Mori

2022. 04. 13.
Vasárnap került sor a francia elnökválasztás első fordulójára, amelyen hét jelölt szállt ringbe, jobb- és baloldalról egyaránt. újra Emmanuel Macron és Marine Le Pen között dől majd el a verseny, akárcsak 2017-ben. Azóta Le Pen támogatottsága némileg nőtt, kérdés, hogy ezúttal elég lesz-e ahhoz, hogy ő kerüljön a köztársasági elnök székébe. Április 24-én kiderül.

Franciaországban a nemzetközi trendeknek megfelelően jobboldali és baloldali térfélen zajlik a politika. E felosztás az 1789-es forradalom idejére vezethető vissza, amely elsöpörte a monarchiát.

A Nemzetgyűlésben elfoglalt helyek alapján jobboldalinak tekintették az elnöki emelvénytől jobbra elhelyezkedő képviselőket, akik a királyságot támogatták, és baloldalinak a forradalom híveit, akik az elnöktől balra foglaltak helyet.

A monarchia kisöprésére visszatérve, a kormány felett álló államfő megválasztásának van némi monarchikus felhangja. Érdekes adalék, hogy mind a köztársaság elnöke, mind a miniszterelnök rezidenciájának neve összeforrt magával a pozícióval, és mindkettő egy több száz éves palotát takar: Élysée és Matignon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!