hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Franciaország válaszúton

Vasárnap került sor a francia elnökválasztás első fordulójára, amelyen hét jelölt szállt ringbe, jobb- és baloldalról egyaránt. újra Emmanuel Macron és Marine Le Pen között dől majd el a verseny, akárcsak 2017-ben. Azóta Le Pen támogatottsága némileg nőtt, kérdés, hogy ezúttal elég lesz-e ahhoz, hogy ő kerüljön a köztársasági elnök székébe. Április 24-én kiderül.

Radikálisan liberális bírónő került a Legfelsőbb Bíróságba

Az Egyesült Államok Szenátusa megszavazta Ketanji Brown Jackson jelölését a Legfelsőbb Bíróság tagjának; így a történelemben elsőként lett fekete női bírája a testületnek.

Belföld

"Márki-Zay Péter poszttraumás stresszben szenved" - Vona Gábor a választási eredményekről és az ellenzék jövőjéről

Ha az ellenzék meg akar újulni, akkor nem a NER leváltását kell elsődleges célként kitűznie, hanem arra a kérdésre kell hiteles választ adnia, miért lenne ettől jobb Magyar­országnak. Nem hatalomtechnikai választ kell adni a NER-re, ha­nem programszintűt – mondta a Heteknek Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója, a Jobbik egykori elnöke.

A magyar–ukrán viszony három évtizede

Magyarország az elsők között ismerte el a független Ukrajnát 1991 decemberében. 2017-ig a kétoldalú kapcsolatokat sem a túl nagy barátság, sem az ellenségeskedés nem jellemezte. 2017 szeptembere óta azonban, miután Ukrajnában elfogadták az új oktatási törvényt, Kijev és Budapest között heves konfliktus alakult ki – ami a mai napig sem csitul.

Hit és értékek

Ünnepi beszélgetés Németh Sándorral a húsvét mai üzenetéről

Jézus Krisztus feltámadása közel 2000 éve egy olyan új világrendet hozott el, amely élesen szemben áll az emberek által megvalósítani akart e világi berendezkedéssel. Ennek a konfliktusnak az élesedését látjuk ma szinte minden területen. Mi ebben a drámai időben az egyház és a hívők feladata? Hogyan válasszanak mérőzsinórt maguknak? Többek között erről kérdeztük a Hit Gyülekezete alapító lelkészét.

Kedves Olvasó!

Lapszámunk éppen a bibliai pészach első napján jelenik meg. Különleges nap és ünnep ez, még akkor is, hogyha a nyuszitojások és az ajándékvadászat el is viszi a figyelmet. Pedig a modern kor emberének égetően nagy szüksége lenne rá, hogy a fogyasztói társadalom nyomasztó pörgéséből kiszakadva egy kicsit elcsendesedjen és megértse ezen ünnep valódi értelmét. 

HÁTTÉR

Tetemrehívás Bucsában: Tragédia válaszok nélkül

Az ukrajnai Bucsából érkező képek és hírek az egész világot megrázták. A szinte azonnal rögzült narratíva azonban számos kérdést felvet, és hiányzik az ezeket tisztázni képes független vizsgálat iránti igény.

NATO-csatlakozás: Milyen vélt vagy valós félelmek motiválják a finneket?

Finnország 1995-ben – a szomszédos Svédországgal, valamint Ausztriával együttesen – belépett az Európai Unióba. Ugyanakkor a NATO-csatlakozás soha nem merült fel komoly eshetőségként. Egészen mostanáig. (2022.04.14.)

A magyar fizetőeszköz története

Tavaly ünnepeltük a 75. évfordulóját annak, hogy a második világháború után, minden idők legsúlyosabb hiper­inflációját követően – amelyben a pengő totálisan összeomlott – 1946. augusztus 1-jén bevezették a forintot. A nemzeti fizetőeszköz története egészen a középkorig nyúlik vissza. Elsőként Károly Róbert veretett forintot 1325-ben.

KÁVÉSZÜNET

Megérkeztek 2022 esküvői trendjei!

Tavasszal hivatalosan is kezdetét veszi a 2022-es esküvői szezon, amely az elmúlt, járvány sújtotta évekhez képest jóval szabadabb kezet enged a pár egy életre szóló döntését megpecsételő ceremónia és esküvői fogadás megszervezésében.

"A művészet fogódzkodó lehet"

A járványhelyzet után is nagy számban érdekli az embereket a képzőművészet, ráadásul olyan kiállítások is mozgatják őket, amelyek filozófiai kérdéseket vetnek fel a műalkotások és a művészettörténet küldetésével, értelmével és jövőjével kapcsolatban. Erről beszélgettünk a művészettörténésszel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!