hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyar fizetőeszköz története
A forint mint hungarikum
A magyar fizetőeszköz története

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 04. 13.
Tavaly ünnepeltük a 75. évfordulóját annak, hogy a második világháború után, minden idők legsúlyosabb hiper­inflációját követően – amelyben a pengő totálisan összeomlott – 1946. augusztus 1-jén bevezették a forintot. A nemzeti fizetőeszköz története egészen a középkorig nyúlik vissza. Elsőként Károly Róbert veretett forintot 1325-ben.

A „körmöci dukátként” is ismert első forint több mint 220 éven át volt Európa legtekintélyesebb fizetőeszköze. Maga a forint szó etimológiailag Firenze nevéből eredeztethető, ahol a XIII. század közepe óta vertek aranypénzt. Ennek a pénznek a latin neve florentinus, vagyis „firenzei” volt, és a fiorino d’oro (firenzei aranypénz) nevének magyarosításából született meg a forint szavunk, melynek régi alakja a „florint”.

Az aranyforintok után Mária Terézia 1750-es pénzrendelete nyomán másodjára 1750 és 1892 között volt az immár ezüstalapú, ún. konvenciós forint Magyarország és az egész Habsburg Birodalom, majd az Osztrák–Magyar Monarchia hivatalos pénzneme.

Az 1848–49-es szabadságharc alatt Kossuth Lajos pénzügyminiszter azzal próbálta stabilizálni az ország pénzügyi helyzetét, hogy a Habsburgok tiltakozása ellenére önálló magyar bankjegyet bocsátott ki forint néven és a történelemben először magyar felirattal. A szabadságharc kitörése után az ország magyar ellenőrzés alatti területein – a szabadság és függetlenség szimbólumaként – nem egészen egy évig a Kossuth-bankó néven elhíresült papírpénz volt forgalomban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!