hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az alternatív bankolási megoldások előnyei és veszélyei
Amikor a közösség adja a bankot
Az alternatív bankolási megoldások előnyei és veszélyei

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 03. 02.
A nemzetközi nagybankokat többször éri a profitéhség, az erőfölénnyel való visszaélés vádja. Ezzel szemben az egyénre, családokra, a helyi kisvállalkozásokra fókuszáló közösségi kezdeményezések sokszor sikeresen veszik kezükbe a saját pénzügyeiket és a bankolást. A gyorsan változó társadalom és gazdasági szféra azonban a közösségi bankok világát is átalakítja és új feladatok elé állítja.

A közösségi bankolás nem pontosan definiálható kategória. Tipikusan azokat a kisebb, helyi bankokat értették alatta, akik az adott térség lakosságát és vállalkozásait igyekeznek kiszolgálni. Ezek a bankok általában néhány helyi vagy regionális fiókból állnak és mind a tulajdonosaik, mind a dolgozóik a térségben élnek, így sokkal nagyobb a helyismeretük. A helyben gyűjtött forrásokat a környező vállalkozásoknak és lakosoknak hitelezik ki. A hitelekről általában gyorsabban döntenek, hiszen ügyfeleiket is régóta és jól ismerik, és mindent helyben bírálnak el, nincs szükség bonyolultabb központi jóváhagyásra. Gyakran olyan vállalkozók vagy magánszemélyek is pénzhez juthatnak így, akiket a nagybankok kötöttebb hitelezési rendszere elutasít. A rugalmasabb kiszolgálás és a régi jó személyes kapcsolatok miatt az ügyfelek általában elégedettebbek, mint a nagybankok személytelenebb, standard szolgáltatásban részesülő kliensei.

Amerikában több ezer ilyen bank létezik. Számuk azonban visszaszorulóban van, míg 30 éve több mint 14 ezer közösségi bank működött, mára kevesebb mint 5 ezer van belőlük.

A kis helyi bankok egyrészt könnyű céltáblájává váltak a tőkeerős nagybankoknak, ezért sokukat felvásárolták. A válságok, különösen a 2008-as pénzügyi válság pedig számos kisebb, gyengébb szereplőt elsöpört.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!