hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A jövő záloga a gyermek: Állami családtámogatások 2022-ben
A jövő záloga a gyermek: Állami családtámogatások  2022-ben

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 03. 09.
Három éve indult a folyamatosan bővülő család­támogatási akcióterv. Alábbi cikkünkben a jelenleg igénybe vehető állami támogatási formákat vettük végig – amelyek egy része már csak az idei év végéig igényelhető.

A magyar kormány a Budapesti Demográfiai Csúcs keretében 2017-ben jelentette be a demográfiai akciótervet, amelynek célja, hogy 2030-ra Magyarországon az 1,5 százalékos termékenységi rátát 2,1-re emelje. A teljes termékenységi arányszám (TTA) egy nő élete folyamán születendő gyermekeinek számát mutatja meg. A gyermekvállalás kapcsán a termékenységi arányszám mellett a másik fontos demográfiai mutató a születések száma. A születések száma az elmúlt 10 évben évi 90 ezer körül alakult, de nem éri el a 2008-as gazdasági válság előtti szintet. 2020-ban ugyanakkor már közel 3 ezer gyermekkel több született (92 233), mint 2019-ben.

A demográfiai program megvalósítása érdekében 2019 februárjában és 2020 nyarán jelentette be a kormány a családvédelmi akcióterv elemeinek részleteit, a program pedig 2022-ben is megújult lendülettel folytatódik. A családvédelmi akcióterv 7 pontja által biztosított állami támogatások a mindennapi élet több területét is érintik. Fontos a családok gyermekvállalásának ösztönzése, amit egy szabad felhasználású kamatmentes hitellel támogatnak, ami a gyerekszám növekedésével arányosan a fennálló tőke elengedésével állami támogatássá alakul (Babaváró támogatás).

Másik fontos terület az otthonteremtés, mint például a lakásvásárlás, a lakásépítés és a lakásbővítés céljára adott vissza nem térítendő támogatások (csok), valamint az ezekre a célokra felvehető lakáshitelek kamattámogatásai (csok-hitelek). Továbbá a már meglévő, korábban folyósított lakáshitelek fennálló tőkéjének utólagos elengedése (jelzáloghitel-elengedés).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!