hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amit a kriptovalutákról tudni érdemes
Kockázatos befektetés a virtuális pénz
Amit a kriptovalutákról tudni érdemes

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 02. 03.
Az elmúlt évtizedben kevés dolog forgatta fel jobban a pénzvilágot és a hagyományos pénzügyi rendszert, mint a különböző digitális fizetőeszközök robbanásszerű megjelenése. A digitális pénzek története az 1990-es évekig nyúlik vissza.

Magát a fogalmat egy kaliforniai informatikus és kriptográfus, David Lee Chaum vezette be egy 1982-ben megjelent tanulmányában, amelyben a digitális pénz mellett tulajdonképpen először esett szó a blokkláncon alapuló technológiáról is (nevéhez köthető az eCash). A digitális pénz – amit senki nem tud kézbe venni és materiálisan birtokolni – nem más, mint egy virtuálisan megosztott adatbázisban rögzített egyenleg.

A digitális pénzek közé tartozik a kriptovaluta is, ami egy olyan matematikai algoritmusra épülő, fizikai megjelenéssel nem bíró virtuális fizetőeszköz, amelynél informatikai titkosítást (kriptográfiát) használnak a fizetések biztonsága érdekében.

A legtöbb kriptovaluta decentralizált, ami azt jelenti, hogy nem egy központi bank vagy cég működteti, hanem a felhasználók számítógépein elosztva üzemel. A rendszerben minden résztvevő számítógépe közvetlenül összekapcsolódik egymással (ez az úgynevezett „peer-to-peer”, vagyis „felhasználó és felhasználó közötti” hálózat). A kriptopénz-tranzakciókat egy elosztott és utólag már nem megváltoztatható digitalizált főkönyvben rögzítik, az ehhez használt technológia a blockchain (magyarul blokklánc), ami egy olyan informatikai megoldás, amely lényegében központi felügyelet nélkül, egyenrangú szereplők között képes az adatok hitelességét biztosítani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!