hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"A művészet fogódzkodó lehet"
Interjú Bán Blankával,  a Magyar Nemzeti Galéria kulturális menedzserével
"A művészet fogódzkodó lehet"

Fotók: Bagi Zsófia

2022. 04. 13.
A járványhelyzet után is nagy számban érdekli az embereket a képzőművészet, ráadásul olyan kiállítások is mozgatják őket, amelyek filozófiai kérdéseket vetnek fel a műalkotások és a művészettörténet küldetésével, értelmével és jövőjével kapcsolatban. Erről beszélgettünk a művészettörténésszel.

A legutóbbi Szinyei-kiállítás záró hétvégéjén kígyózó sorok álltak a galéria előtt. Ezek szerint nem csappant a képzőművészet iránti érdeklődés a járvány idején?

– A járványhelyzet elején még nem alakult ki teljesen az online térben való működésünk protokollja, ekkor történt egy eset, ami elementáris élményt jelentett: kint sétáltam a Nemzeti Galéria főépülete előtt és megláttam, amint valaki egy szív alakú matricát ragasztott a bejáratra, amin ez állt: „Nagyon hiányoztok.” Ez csak az online átállásunk időszakának egyik kedves példája, de az élő események is azt bizonyítják, hogy az embe­reknek – hála Istennek – minden körülmények között igénye van a kultúrára.

Rengetegen vettek részt az online és offline programjainkon egyaránt, illetve látványosan növekedett és növekszik mindmáig a követőbázisunk a közösségi médiában. A kényszer szülte helyzetből szerencsére tudtunk profitálni, és folyamatosan tartunk virtuális programokat is az élő események mellett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!