"Itt nem lesz 1968": meghekkelték a színművészetis diákok tüntetését - videó
Az Identitás Generáció szerint nincs helye Magyarországon a párizsi diáklázadások során tapasztalt romboló eszméknek
"Itt nem lesz 1968": meghekkelték a színművészetis diákok tüntetését - videó

Forrás: Facebook/Bódi Ábel

2020. 09. 22.
Látványos ellenakciót szervezett az Identitás Generáció a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületénél. Az egyetemet pár hete a tanári kar és a diákok foglalták el, miután az intézmény vezetésében több személyi változás is történt. A tüntetés sorozatnak azóta nemzetközi visszhangja is van, világhírű színészek álltak ki az egyetem függetlensége mellett. A másik oldal szerint az nem is volt soha veszélyben. 

A Hetek korábbi lapszámában írtunk a Színművészeti körüli botrányról, a felmerülő aggodalmakról és a lehetséges megoldásokról is. 

Bódi Ábel, a szervezet vezetője a Facebookon tette közzé, hogy hétfő este egy molinót helyeztek ki az egyetem elé felállított állványra, melyen ez volt olvasható: 

"Itt nem lesz 1968!"

Ugyanaz a szellemiség, mint 1968-ban

A szervező a Facebook posztjában azzal magyarázta az akciót, hogy a színművészetit elfoglaló diákok már rég nem az egyetemi autonómiáért küzdenek, hanem egy "liberális hídfőállást akarnak kiépíteni Budapesten". Mint fogalmaz, a tüntetésük már túllépte a kormány-ellenzék ellentétet, itt már nyíltan ideológiai síkon zajlik az ellenállás. 

"Párizsban 1968-ban ugyanez a romboló szellemiség indította el a diáklázadásokat, amelyek káoszba juttatták Franciaországot és aláásták Európa hagyományos értékeit. Itthon nincs helye a ’68-as eszméknek!"

Az akcióról az Identitás Generáció egy videót is közzétett, amelyen az látszik, hogy a egyetem előtt őrséget állók nemhogy nem akadályozták az aktivisták performanszát, de mintha még segítettek is volna nekik. 

A Színművészeti Hallgatói Önkormányzata később egy Facebook-posztban reagált az eseményekre. Mint írják, a "ma esti zavargásért" most nem ők a felelősek, hanem az ellenaktivisták. Nekik üzentek is, hogy a "néhány percre kifüggesztett transzparensük arra utal, nincsenek teljesen tisztában 1968 eseményeivel -m azt a diáklázadást a hatalom végül leverte."

A Hetek korábbi lapszámában részletesen is foglalkoztunk az 1968-as baloldali fordulattal, és annak máig tartó káros hatásaival.

Az 1968-as párhuzam egyébként nem csak az Identitás Generációnál merült fel a színművészetis tiltakozókat látva. A Népszava konkrétan meg is kereste az 1968-as szélsőbaloldali forradalom ikonikus alakját, Daniel Cohn-Benditet, aki a színművészetis tiltakozással kapcsolatban úgy fogalmazott: politikailag helyesnek tartja, amit a magyar diákok csinálnak. 

A kormánypárti sajtó a napokban több cikkben is foglalkozott azzal, hogy már jóval korábban, táborok során, felkészítették a diákokat arra, hogyan kell elfoglalni az egyetemet és hogyan kell blokádot csinálni. Ezzel bizonyítva látják azt a feltételezést, hogy a mostani tüntetések nem hirtelen önszerveződésből alakultak ki, hanem előre meg voltak tervezve. 

A Hetek korábbi lapszámában interjút készítettünk az Identitás Generáció alapítóival. Ezen a linken előfizetés követően a teljes beszélgetés olvasható. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!