Már csak pár nap maradt: óriásmolinóval üzentek a Lánchídon
Az őshonos kisebbségek helyzetét javító európai kezdeményezéshez még sok aláírásra lenne szükség
Már csak pár nap maradt: óriásmolinóval üzentek a Lánchídon

Forrás: Facebook/Bódi Ábel

2020. 11. 02.
Látványos performanszt hajtott végre hétfőn a Székely Nemzeti Tanács és az Identitás Generáció. A Lánchídra kifeszített 400 négyzetméteres molinóval üzenték: november 7-éig van még idő az európai kezdeményezés aláírására. 

Kövesse nálunk az amerikai választás eseményeit percről-percre a hetek.hu-n! Kedd reggeltől szerda estig megállás nélkül követjük a legfontosabb eseményeket, legfrissebb eredményeket.

"Mi már aláírtuk! Most Európán a sor!"

- írta ki az oldalára feltöltött képhez Bódi Ábel, az Identitás Generáció vezetője. A Sign it now! signiteurope.com felirat angol nyelven népszerűsíti azt az Erdélyből induló kezdeményezést, ami rendkívüli lehetőséget biztosítana Európa őshonos kisebbségei számára, hogy közvetlenül juthassanak uniós forráshoz. 

Öt nap múlva, november 7-én lejár a nemzeti régiók európai uniós védelméért zajló aláírásgyűjtési akció.

Ha minden jól alakul, akár összejöhet

Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezés kampányfőnöke az M1-en elmondta, négy országban további aláírásokra van szükség, de szerinte november 7-ig összejöhet ezekben is a szükséges mennyiség.

Hozzátette, két héttel ezelőtt Spanyolországban nőtt a támogatók száma, és még egy "biztos befutó" van: Horvátország. Ugyanakkor Észtországban, Lettországban, Litvániában, Szlovéniában és Belgiumban is meglehet a szükséges aláírás.

Elmondta azt is, az egymillió aláírás csak Erdélyben és Magyarországon már összejött, de nem egyszerű feladat a további országokban is támogatókat szerezni.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult; a koronavírus-járványra tekintettel hat hónappal, november 7-ig meghosszabbították az aláírásgyűjtési időszakot azon kezdeményezések esetében, amelyek március 11-én már folyamatban voltak.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!