Nagyot hajrázott a nemzet: összegyűlt online is az EGYMILLIÓ aláírás!
Mi lesz ezután?
Nagyot hajrázott a nemzet: összegyűlt online is az EGYMILLIÓ aláírás!

2020. 05. 07.
Szó szerint az egész ország megmozdult a Székely Nemzeti Tanács európai kezdeményezésének határideje előtti napokban. Színészek, sportolók, zenészek, közszereplők, politikusok és egyházi vezetők álltak kamerák elé, hogy arra buzdítsanak mindenkit, írja alá a nemzeti régiókért kiírt kezdeményezést. 

Az egymilliomodik aláírás az online felületen csütörtök este 22.39-kor futott be, kevesebb mint másfél órával a kitűzött határídő lejárta előtt. Mindezt úgy, hogy pár héttel ezelőtt még a félmillió aláírás is messzi célnak látszott csupán.

Az utolsó nagy hajrá több szempontból is üzenetértékű. Egyrészt a Székely Nemzeti Tanács oldalán közzétett nyilvános megszólalások, támogatói nyilatkozatok azt mutatták, hogy a politikai paletta egésze képes volt kiállni egy fontos nemzeti és egyben összeurópai ügy mellé. 

A kezdeményezés ugyanis arról szól, hogy az európai nemzeti kisebbségek megkerülve a velük sokszor gazdasági és pénzügyi szempontból igazságtalanul bánó kormányzatokat, közvetlenül Brüsszelhez folyamodjanak kohéziós támogatásért. Ez nem csupán az erdélyi magyarság számára hatalmas lehetőség a fennmaradásra, szülőföldön maradásra, hanem a többi európai kisebbség számára is, legyen szó a baszkokról, katalánokról, stb. 

Maga az egymillió aláírás elméletben már szerda este összegyűlt, mivel korábban a papír alapú ívekből is összejött több mint 200 ezer példány. Ám rengetegen lehettek olyanok, akik online és papíron is kitöltötték az ívet, így fontos volt biztosra menni, hogy kizárólag az online platformon is meglegyen a szükséges cél. 

Ennek ellenére az aláírásgyűjtés hivatalosan még nem mondható eredményesnek, mivel annak feltétele volt az is, hogy az unió 7 tagállamában összegyűljön a szükséges küszöbérték. Ez csak három országban: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában teljesült. Ausztriában és Svédországban is szép számmal érkeztek szavazatok, de jócskán elmaradtak a szükségestől. 

A következő napokban az Európai Bizottság a szervezők tájékoztatása szerint döntést hozhat egy esetleges hosszabbításról a koronavírus járvány alatti lezárások miatt (vagy amiatt, hogy lefagytak a Bizottság szerverei a legkritikusabb pillanatokban). Amennyiben egy ilyen hosszabbítás megtörténik, szinte csak a további országokra korlátozódik a figyelem, hogy a kiszabott feltételek teljesüljenek. 

Ekkor a Bizottság tárgyalhatja a kezdeményezést, ám kötelező érvényű szabályt nem muszáj hozniuk. Ettől függetlenül 1,2 millió európai uniós polgár akaratkinyilvánítása és uniós platformon való szavazása, a döntéshozatali folyamatokban való részvétele minden kétséget kizáróan a nemzet és a demokrácia diadala. S ha van tisztesség a brüsszeli döntéshozókban, és figyelembe veszik ezt a kezdeményezést, akkor az Európai Unióé is lehet. 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!