hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Levélszavazatok, elektorok: Mikor derül ki a győztes?

A közvélemény  megszokta, hogy az elnökválasztás győztesét a szavazást követő reggelen kihirdetik, a vesztes gratulál a győztesnek és az élet megy tovább. Az esetek túlnyomó többségében ez így is volt. Idén a gyors eredményhirdetés távolról sem garantált. Forgatókönyvek november 3-a utánra.

Miért csaptak ilyen magasra az indulatok a bíróválasztás körül?

Kilenc nappal az elnök­választás előtt Trump elnök jelentős sikert ért el azzal, hogy a Szenátus 52–48 arányban megszavazta Amy Coney Barrettet a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság tagjának.

Kedves Olvasó!

Még pár nap hátravan az amerikai választásokig, de már most pattanásig feszült a helyzet. Miután philadelphiai rendőrök lelőttek egy fekete férfit, aki késsel rontott rájuk, több mint ezer rendbontó felforgatta, sőt egyes részein egyenesen lángba borította a várost. A zabolátlan fosztogatás és rombolás láttán még a BLM felé toleráns Joe Biden is csóválni kezdte a fejét, de persze a hatóságot is vádolta, hogy azonnal halálos eszközhöz nyúlt.

Minden amit tudni kell a november 3-ai választásokról

Választási mellékletünkben egy tematikus összefoglalót közlünk, amelyben bemutatjuk az amerikai választási rendszert, a versengő felek eddigi teljesítményét, és kiemeljük, hogy melyik államokon érdemes rajta tartanunk a szemünket. Arra is kitérünk, hogy melyek a legfőbb ügyek, amelyek meghatározzák az idei választásokat.

Belföld

Módosították az örökbefogadás szabályait: mostantól priorítást élveznek a házaspárok

Egy új kormányrendelet az örökbefogadások esetén egyértelműsíti a házaspárok prioritását az egyedülállókkal szemben. Melegszervezetek szerint a lépés a homoszexuálisokra nézve diszkriminatív, szakmai oldalról nézve viszont a gyermekek érdekeit szolgálja, s a nem házasokat egyformán hátrébb sorolja, szexuális irányultságtól függetlenül.

Veszélyben a székely-lobbi?

Már csak egy hét van hátra a Székely Nemzeti Tanácsnak a nemzeti régiók védelmében indított aláírásgyűjtési kampányából, az időarányos adatok azonban aggasztóak. Ugyan az egyik feltétel – az egymillió aláírás – már májusban teljesült ahhoz, hogy az Európai Bizottság megvitassa, kidolgoz-e jogszabályt a témában, november 7-ig összesen hét uniós tagállamban teljesülnie kellene a lakosságarányosan megszabott kvótának is.

Hit és értékek

Mi áll a vatikáni érzékenyítés hátterében?

Bejárta a világsajtót és megrázta a katolikus közvéleményt Ferenc pápának a homoszexuális kapcsolatokról tett nyilatkozata. Az egyházfő nem elvont kérdésről beszélt: egy most magyarul megjelent könyv szerint a római katolikus egyház bíborosai között többségben vannak a homofil személyek. A pápa kritikusai azt állítják, Ferenc ki akarja szorítani a konzer­vatív fő­papokat.

HÁTTÉR

Chicago 7: demokrata példázat a kiélezett választási harc csúcspontján

Kurzusfilmek a celluloid feltalálása óta léteztek. Hiszen a hetedik művészet majd’ bármire alkalmas, miért épp a politika ne használná a saját céljaira? Újdonság, hogy közvetlenül az elnökválasztás előtt lép porondra egy régi történet, melyben a sztori, és főként a csomagolás előkészíti a terepet egy sokak által remélt politikai fordulatra.

Miért problémás Sir Attenborough víziója?

A Föld megmentése érdekében kevesebb gyermeknek kellene születni – ez David Attenborough egyik javaslata a saját tanúvallomásaként aposztrofált legújabb filmjében, az A Life on Our Planetben. A közismert természetbúvár és producer valós problémákra hívja fel a figyelmet, miközben megoldási javaslatai közül némelyek meghökkentőek.

Elképesztő mértékben növekedett a német kivándorlás

Bevándorlás nélkül úgy tűnik, Nyugat-Európa igazi gazdasági visszaesésnek néz elébe. Az illegális migránsok továbbra is próbálnak átjutni ezekbe az országokba, ám ezzel csak mélyül a válság – miattuk ugyanis egyre gyorsabb a minőségi munkaerő elvándorlása.

KÁVÉSZÜNET

„Nincs városi élet vidéki élet nélkül”- beszélgetés Trellay Levente étteremtulajdonossal

Motorral érkezett a budapesti kávézóba a Börzsönyből. „Sajnos kicsit tovább tartott ott a megbeszélés, csak most tudtam ideérni” – szabadkozik. Trellay Levente járja az országot, ahol megfordul, közösségi tereket alkot, célja, hogy a legkülönbözőbb társadalmi rétegeket is közelebb hozza egymáshoz.

Aki újragondolta a Tokaji aszút – Interjú Minya Viktória luxus parfümőrrel

Régi hazai legendát keltett életre a magyar parfümőr, amikor a Magyarország Vize névre keresztelt Tokaji Aszú illatú parfümjét megalkotta. Saját készítésű illatesszenciái a világ számos pontján nagy népszerűségnek örvendenek, méltó képviselői a niche parfümök világának.

Magyar Királyné Vize: az első modern parfüm eredete

Ki nem szereti a finom illatokat és érzékszerveink pozitív energiabombáit, a parfümöket? Talán kevesen tudják, de Európa első parfümje, azaz alkoholos oldatban feloldott illó­olajok keveréke,hazánkból származik, melyre igazán büszkék lehetünk több évszázad távlatából is: a középkori illatkompozícióról a mai napig tanítanak külföldi parfümiskolákban.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!