Hetek Univerzum
Minden amit tudni kell a november 3-ai választásokról
Amerika válaszút előtt

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

Minden amit tudni kell a november 3-ai választásokról
Amerika válaszút előtt
2020. 10. 29.
Választási mellékletünkben egy tematikus összefoglalót közlünk, amelyben bemutatjuk az amerikai választási rendszert, a versengő felek eddigi teljesítményét, és kiemeljük, hogy melyik államokon érdemes rajta tartanunk a szemünket. Arra is kitérünk, hogy melyek a legfőbb ügyek, amelyek meghatározzák az idei választásokat.

Kiket választ Amerika?

A z amerikai választópolgárok, azaz több mint 230 millió ember 3 fontos területen fog szavazni: Egyrészt most döntenek a Kongresszus egyik kamarájának, a Képviselőháznak az összes (vagyis 435) mandátumáról. A kétévente választott testületben az államok lakosságuk aránya szerint küldenek delegáltakat (megyénként egyet).

Másrészt bizonyos szenátusi mandátumokról is szavazni fognak. 

A Kongresszus másik kamarája, a Szenátus, amelybe minden állam 2-2 szenátort delegál. A hat évre választott szenátorokat 3 osztályba sorolja az alkotmány, így rotációban kétévente választások vannak a szenátusi helyek harmadáért. Idén az ún. 2. osztályba tartozó szenátorokat, összesen 33 mandátumot választanak (illetve további 2 mandátumot üresedés miatt).

Hetek-grafika
Hetek-grafika

A kongresszusi választások tétje nagy: a Képviselőházban jelenleg demokrata többség van, a Szenátusban viszont a republikánusok dominálnak – ez utóbbi testület hagyja jóvá többek között az elnök jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság testületébe is. Amy Coney Barrett e heti jóváhagyására biztosan nem került volna sor egy demokrata többségű Szenátusban. Ha mindkét házban demokrata többség lenne, az jelentősen akadályozná egy republikánus elnök törvényhozó munkáját, és fordítva.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!