hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így próbálják kiszervezni Trump alól az evangéliumi keresztény támogatóit
"Igazi, autentikus kereszténynek" igyekeznek beállítani Bident
Így próbálják kiszervezni Trump alól az evangéliumi keresztény támogatóit

Hetek-grafika / Pauer Ádám / Shutterstock / PuzzlePix

2020. 08. 13.
Az amerikai elnökválasztási kampány egyik újdonsága, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt támogatói kampányt indítottak a hagyományosan Trump-szövetséges, most azonban a vírushelyzet, a zavargások és egzisztenciális nehézségek miatt némiképp meggyengült, a kormányban részben csalódott evangéliumi keresztények megnyerésére.

Donald Trump 2016-os győzelmében kulcsszerepet játszott az, hogy a választók mintegy egynegyedét kitevő konzervatív, evangéliumi keresztény tábor elsöprő többsége (81 százaléka) rá szavazott. Joe Biden most evangéliumi keresztény tanácsadója segítségével igyekszik saját oldalára terelni e réteget, és ebben számos antitrumpista hívő republikánus is lelkesen támogatja.

Matthew Bennett, aki korábban a Clinton-kormány alatt szolgált politikai stratégaként, már két éve felhívta a figyelmet arra, hogy a demokratáknak többet kell tenni az evangéliumi keresztények megnyerésére 2020-ban, mint legutóbb, 2016-ban. „A Clinton-kampány szörnyen kontár munkát végzett ezen a területen, és a fehér evangéliumi keresztény demokraták megszólítását 2020-ban újra kell gondolni” – állította Bennett.

„Zavar az erőben”

Míg azonban az előző elnökválasztáson – Trump viharos magánéleti múltja, és a kereszténységtől való korábbi távolságtartása ellenére – meglehetősen egyértelmű volt, hogy az evangéliumi szavazók az Izrael melletti kiállása, az életpártisága és a keresztények felé tett gesztusai miatt őt támogatják, a jelen Covid-19 járványhelyzet, a Black Lives Matter-tüntetések, gyülekezetbezárások, és a Trump-kormány, illetve a Legfelsőbb Bíróság bizonyos döntései újrarendezték a viszonyokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!