hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért problémás Sir Attenborough víziója?
Megoldási javaslatai közül némelyek meghökkentőek
Miért problémás Sir Attenborough víziója?

Forrás: Wikipedia / Kereskedelmi és Külügyminisztérium, Ausztrália

2020. 10. 28.
A Föld megmentése érdekében kevesebb gyermeknek kellene születni – ez David Attenborough egyik javaslata a saját tanúvallomásaként aposztrofált legújabb filmjében, az A Life on Our Planetben. A közismert természetbúvár és producer valós problémákra hívja fel a figyelmet, miközben megoldási javaslatai közül némelyek meghökkentőek.

Nem kell angolszász országban élni ahhoz, hogy David Attenborough neve ismerősen csengjen. A 93 éves angol úriember vitathatatlanul a természet és az állatvilág mozgóképes dokumentálásának úttörője. A Netflix finanszírozásával készült legfrissebb filmje szinte azonnal a legnézettebb filmek közé emelkedett, hazánkban a megjelenése óta gyakorlatilag folyamatosan a tíz legnépszerűbb tartalom között van.

A film David Attenborough hat évtizedes munkásságából szemezget, miközben a tapasztalatait, illetve a Föld ökoszisztémájának jelenéről és jövőjéről alkotott vízióját osztja meg. A mű és Attenborough álláspontjának árnyalt értelmezése csak Attenborough életútjának áttekintése után lehetséges.

A műfajteremtő

David Frederick Attenborough 1926-ban született London külvárosában, értelmiségi szülők második fiúgyermekeként. A fiúk Leicesterben inspiráló légkörben nevelkedtek, ami meg is látszott életpályájukon. David bátyja, Richard Oscar-díjas színész és rendező lett, míg öccse, John a Rolls Royce-nál betöltött üzletvezetői állás után az Alfa Romeo szigetországbeli divíziójának vezetői posztjáig vitte. Davidet kisgyermekkorától fogva az élővilág és kifejezetten az állatok nyűgözték le. Hétéves korára már jelentős fosszíliákból és madártojásokból álló gyűjteménye volt. Középiskolai tanul­mányai végeztével ösztöndíjasként 
került Cambridge-be, ahol természettudományos tanulmányait végezte. 1949-ben, miután teljesítette az Egyesült Királyság tengerészeténél a katonai szolgálatát, visszatért Londonba, ahol csatlakozott a BBC gyakornoki programjához.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!