hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Levélszavazatok, elektorok: Mikor derül ki a győztes?
Egy dátum biztos csak: 2021. január 20.
Levélszavazatok, elektorok: Mikor derül ki a győztes?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 29.
A közvélemény  megszokta, hogy az elnökválasztás győztesét a szavazást követő reggelen kihirdetik, a vesztes gratulál a győztesnek és az élet megy tovább. Az esetek túlnyomó többségében ez így is volt. Idén a gyors eredményhirdetés távolról sem garantált. Forgatókönyvek november 3-a utánra.

Idén a korábbi választásokhoz képest sokkal reálisabb lehetőség az, hogy november 4-én nem tudjuk meg biztosan, ki nyerte az elnökválasztást. Az okok részben az amerikai választási rendszerből, részben pedig a jelenlegi rendkívüli helyzetből fakadnak. Kezdjük az utóbbival!

A levélszavazatok késedelmes összeszámolása miatti bizonytalanság. Bár a választás napja november 3-a, a szavazás már hetek óta tart. Nyilván a járvány miatti óvatosság a fő oka annak, hogy idén minden korábbi rekordot megdönt az előzetesen leadott szavazatok aránya, ami összességében meghaladhatja a teljes szavazatszám 50 százalékát. Előzetesen szavazni lehet levélben és személyesen is – de államonként eltérő módokon. 32 szövetségi államban egyszerű szabály érvényes a levélszavazatokra: csak azokat veszik figyelembe, amelyek a választás napján urnazárásig fizikai módon megérkeznek. Ha befutott, akkor együtt számolják meg a személyesen leadott voksokkal, így ez nem okoz késedelmet. Ugyanakkor itt is felmerül már kérdés, hiszen a szövetségi postán múlik, hogy mondjuk egy három nappal korábban feladott levélszavazat beérkezik-e a választási bizottsághoz vagy sem. Mindkét oldalon vannak ezzel kapcsolatos aggályok, de főleg Trump hivatkozott arra, hogy a levélszavazás több lehetőséget hagy a választások tisztaságának megkérdőjelezésére. 

A további 18 állam azonban elfogadja azokat a szavazatokat is, amelyeket igazolható módon a választás napján az urnazárásig adtak fel. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!