hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elképesztő mértékben növekedett a német kivándorlás
Migránsdilemmák
Elképesztő mértékben növekedett a német kivándorlás

Menekültek az athéni repülőtéren. Az úti cél: Németország(Fotó: AP / Petros Giannakouris)

2020. 10. 28.
Bevándorlás nélkül úgy tűnik, Nyugat-Európa igazi gazdasági visszaesésnek néz elébe. Az illegális migránsok továbbra is próbálnak átjutni ezekbe az országokba, ám ezzel csak mélyül a válság – miattuk ugyanis egyre gyorsabb a minőségi munkaerő elvándorlása.

A bevándorlók létszámának csökkenése igazi gazdasági válságot idézhet elő Németországban a német sajtó szerint. A retorika azonban kétértelmű – ebben a kijelentésben ugyanis csak akkor lehet igazság, ha a bevándorlók alatt ez esetben azokat az európai uniós polgárokat értjük, akik a szabad munkaerő-áramlást kihasználva a jobb kereseti lehetőség miatt, vagy az oktatás jobb színvonala miatt települtek át Nyugat-Európába.

A koronavírus miatti karanténidőszak, illetve az utazási korlátozások a többi intézkedés mellett azért is jelentenek óriási érvágást például Németországnak, mert a kormányzati statisztikai adatok szerint például az egészségügyi munkahelyek negyedét külföldiek töltik be. Németországban az orvosok közül minden negyedik külföldi, Svájcban viszont minden második. A nővérek egyhatoda is egy másik, általában európai uniós országból vándorolt be ezekbe a nyugat-európai országokba. 

2020 első felében az OECD által közzétett tanulmány szerint a nyugat-európai országokba irányuló legális bevándorlás, azaz ahol az érkező polgár vízumért vagy tartózkodási engedélyért folyamodott, 46 százalékkal csökkent, ami igen jelentősen érintette – az egészségügy mellett – azokat a szektorokat is, ahol szintén magas a külföldi munkaerő részaránya: az informatikai ipart, az élelmiszergyártást, a közlekedést, a takarító cégeket és több szolgáltatási üzletágat, valamint a kereskedelmet is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!