hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kultúráért és identitásért folytatott harc emelhet föl egy pártot
Interjú Thilo Sarrazinnal, akit az SPD megint ki akar zárni
A kultúráért és identitásért folytatott harc emelhet föl egy pártot

AP/Clemens Bilan

2020. 04. 14.
Az iszlámról és az integráció hiányosságairól író Thilo Sarrazint azzal vádolták, hogy bevándorlás­ellenes és Európa-szkeptikus nézeteivel „súlyos károkat” okozott a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) és megsértette annak alapértékeit. A párt egykori berlini szenátorát a párton belül húzódó törésvonalakról és a németországi aktuálpolitikai helyzetről kérdeztük. (2020.02.14.)

Kezdjünk az aktualitással: Angela Merkel utódjelöltje, Annegret Kramp-Karrenbauer váratlanul lemondott a CDU vezetéséről, miután pártja a szélsőjobboldallal közösen az FDP (Német Szabaddemokrata Párt) jelöltjét győzelemre juttatta. Mit gondol, tényleg a thüringiai választások vezettek a lemondásához?

Annegret Kramp-Karrenbauer lemondása eléggé következetes. Párttársai többnyire utasításokkal és fenyegetésekkel domináltak Thüringiában, amivel a CDU már sokkal korábban elvesztette tekintélyét egész Kelet-Németországban és pártjának is hosszú távon súlyos bizalomvesztést okozott.

Elég viharos volt Önnek az elmúlt 10 év a német politikai közéletben. Sigmar Gabriel pártelnök 2010-ben azt mondta, az Ön nézetei teljességgel ellentétesek a szociáldemokráciával, ezért ki kell zár­ni a pártból. Legutóbb az SPD berlini tartományi döntőbizottságának ítélete alapján a párt hivatalosan is kizárhatja. Hogyan érzi magát a döntés kapcsán?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!