hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Módosították az örökbefogadás szabályait: mostantól priorítást élveznek a házaspárok
„Még mindig a házasság tekinthető a leg­stabilabb párkapcsolati formának”
Módosították az örökbefogadás szabályait: mostantól priorítást élveznek a házaspárok

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 29.
Egy új kormányrendelet az örökbefogadások esetén egyértelműsíti a házaspárok prioritását az egyedülállókkal szemben. Melegszervezetek szerint a lépés a homoszexuálisokra nézve diszkriminatív, szakmai oldalról nézve viszont a gyermekek érdekeit szolgálja, s a nem házasokat egyformán hátrébb sorolja, szexuális irányultságtól függetlenül.

Októberben jött ki egy Emmi-rendeletmódosítás, amely a házaspárok előtérbe helyezésével megnehezíti, hogy egyedül­állók gyermeket fogadhassanak örökbe.
Eddig többnyire az volt a bevett gyakorlat, hogy ha a helyileg illetékes területi gyermekvédelmi szakszolgálat (TEGYESZ) az örökbe adhatónak nyilvánított gyermeknek a megyén belül nem talált alkalmas házaspárt, sem egyedülálló személyt, akkor országos szinten kerestek a gyermeknek örökbefogadó házaspárt, illetve egyedülállót. S ha Magyarországon nem fogadták örökbe a kiskorút, akkor kerülhetett sor a külföldi örökbeadásra. 

A hatályos jogszabályok értelmében házaspárok és egyedülállók fogadhatnak ma örökbe Magyarországon, a szexuális irányultság tekintetében nincs törvényi kikötés. Az eddig is rögzítve volt a Polgári Törvénykönyvben, hogy a gyermek érdekében a gyámhatóságnak a házaspárokat kell az örökbeadáskor előnyben részesítenie az egyedülállókkal szemben. Most ez a kitétel erősödik annyiban, hogy ezentúl az lesz az eljárás sorrendje, hogy először megyei, majd országos szinten kell örökbefogadó házaspárt keresni, s csak ezt követően lehet az egyedülálló jelentkezőket is megyei, majd országos körben sorra venni – azaz nem a megyén belüli elhelyezés lesz elsődleges szempont, hanem az, hogy a gyermek házaspárhoz kerüljön. 

Egy félbeszakított ügy

A módosítás egyik előzményének tekinthető az a 2016-os Baranya megyei eset, melynek során egy kapcsolatukat nyíltan vállaló leszbikus párt a szakértők minden szempontból pozitívan minősítettek, és a pár hivatalos örökbefogadó tagját alkalmasnak nyilvánították az örökbefogadásra. Ezután kiközvetítettek nekik egy 16 hónapos kislányt, s a gyám jóváhagyásával elindult a két nő és a kisgyermek összebarátkozása. Az illetékes nevelőszülő, aki szintén örökbe akarta fogadni a kislányt, annak ellenére is harcolt érte, hogy a korkülönbség nagyobb volt a megengedettnél. Ezzel együtt már a kihelyezésig jutott az ügy, amikor a gyám indoklás nélkül visszavonta a hozzájárulását, s a gyámhivatal leállította az adoptálási folyamatot. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!