hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyar–ukrán viszony három évtizede
Terhelt kapcsolat
A magyar–ukrán viszony három évtizede

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 04. 13.
Magyarország az elsők között ismerte el a független Ukrajnát 1991 decemberében. 2017-ig a kétoldalú kapcsolatokat sem a túl nagy barátság, sem az ellenségeskedés nem jellemezte. 2017 szeptembere óta azonban, miután Ukrajnában elfogadták az új oktatási törvényt, Kijev és Budapest között heves konfliktus alakult ki – ami a mai napig sem csitul.

Magyarország és Ukrajna modern kétoldalú kapcsolatai az 1990-es évek elején kezdődtek, miután 1989-ben Magyarországon megszűnt a kommunizmus, Ukrajna pedig 1991-ben függetlenné vált a Szovjetuniótól.

2016-ig a két nemzet közötti kapcsolatok még jórészt pozitívak voltak, azonban 2017 szeptemberében Petro Porosenko, Ukrajna akkori elnöke aláírta a 2017. évi ukrán oktatási törvényt, amely a két ország közötti mély árok megásásának egyértelmű kezdetét jelentette.

Az új törvény az ukrán nyelvet az ötödik osztály után kötelező tanítási nyelvvé tette az ukrán iskolákban, és hatályon kívül helyezte a Viktor Janukovics megbuktatott korábbi ukrán elnök által aláírt 2012-es törvényt, amely lehetővé tette, hogy a lakosság több mint tíz százalékát kitevő etnikai kisebbségi régiókban a kisebbségi nyelveket használják az oktatásban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!