hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Radikálisan liberális bírónő került a Legfelsőbb Bíróságba
A demokráciát elfojtó jurisztokrácia új arca
Radikálisan liberális bírónő került a Legfelsőbb Bíróságba

A kiélezett abortuszvita kapcsán kiemelt jelentősége van annak, hogy ki kerül a legfőbb igazságszolgáltató testületbe.(Fotó: AP / Jose Luis Magana)

2022. 04. 13.
Az Egyesült Államok Szenátusa megszavazta Ketanji Brown Jackson jelölését a Legfelsőbb Bíróság tagjának; így a történelemben elsőként lett fekete női bírája a testületnek.

Kinevezését azonban heves viták kísérték: a meghallgatás legemlékezetesebb pillanatává az vált, amikor Jackson nem akarta meghatározni a „nő” fogalmát, mondván, „ő nem biológus”. Kritikusai szerint pedig a kinevezésével a legradikálisabb liberális bíróként kerül a bíróságba.

Az 51 éves Ketanji Brown Jackson élete egyik legnagyobb áldásának nevezte azt, hogy az Egyesült Államokban születhetett. 
Négy napig tartó meghallgatása során a Szenátus bizottsága előtt beszélt a fekete, tanárként dolgozó szülei küzdelmeiről a faji megkülönböztetéssel, azonban úgy fogalmazott, hogy a polgárjogi küzdelmet követően a saját útja könnyebb volt, mint a szüleié.

A neves Harvard Egyetemen végezte jogi tanulmányait, ahol magna cum laude diplomázott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!