hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Musk és a Twitter: örülhetünk-e a váltásnak?
Azt csiripelik a madarak
Musk és a Twitter: örülhetünk-e a váltásnak?

Musknak a transzhumanista jövő prófétájaként nincs több köze a keresztény-konzervatív értékekhez, mint az előző Twitter-vezérnek.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 04. 28.
Többször elgondolkoztunk már a Hetekkel kapcsolatban a szerkesztőségben azon, hogy amennyiben az eltörlés kultúrája (cancel culture) valamiért bennünket is utolérne a Facebook és Instagram platformjain, akkor vajon hova fordulnánk, hol tudnánk elérni üzenetünkkel a nagy nyilvánosságot. Nyilván, egyáltalán az, hogy egy ilyen kérdés felmerül, jócskán felülértékeli az Ön által kézben tartott nyomtatott terméket, amelyet egyedül a nyomdai és szállítási árak, valamint az olvasók bizalma befolyásol.

Ez egy véleménycikk.

Szóval egy ilyen helyzetben, amikor a Zuckerberg-univerzum elkezdené kiradírozni a Hetek tartalmait (volt már rá példa, hogy betiltották a címlapunkat), elég lehetetlen helyzetbe kerülnénk. Hiszen hiába van a Hetek fent a Twitteren 2010 óta, a magyar felhasználók számára elég nehezen élvezhető a főként angol nyelven elérhető rövid „csevegésekre” épülő platform, így elenyésző azoknak a felhasználóknak a száma, akik magyar nyelvű tartalmakra kíváncsiak az oldalon.

Ettől függetlenül a Twitter jelentősége és hatása egyáltalán nem lebecsülendő. Globális szinten semmiképpen sem. Az Egyesült Államokban közéleti témában szinte egyeduralkodó, felhasználók tízmilliói számára ez az elsődleges információs és hírforrás. Éppen ezért óriási befolyása van a mindenkori választásokra, társadalmi folyamatokra annak, hogy a Twitter milyen moderálási elveket vall és gyakorol. Ennek eklatáns példája volt 2020 januárjában az, hogy a még hivatalban levő elnököt, Donald Trumpot, a Twitter abszurd indokokkal száműzte az oldalról. Pedig Trump számára a Twitter volt szinte az egyetlen, legalábbis a legfontosabb kommunikációs eszköz, az elnök azóta is próbálja (két éve) létrehozni azt az alternatívát, amelyen keresztül eljuttathatja gondolatait az arra kíváncsi amerikai választókhoz. Nem véletlen, hogy a konzervatív, republikánus véleményvezérek, újságírók és mezei felhasználók is abban reménykedtek, hogy a szólásszabadság mellett síkra szálló Elon Musk személyében talán megtalálják a megoldást az egyre szűkösebbé váló közösségi kommunikációs tér égető problémájára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!