hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Győzhet-e a világ leggazdagabb embere a cenzúra ellen
Elon Musk és a Twitter harca a szólásszabadságért
Győzhet-e a világ leggazdagabb embere a cenzúra ellen

Fotó: AP / Susan Walsh

2022. 12. 01.
Bár a Twitter a szólásszabadság platformjaként jött létre, az elmúlt évek során számos konzervatív hang esett áldozatul cenzorainak. Kérdés hogy Musk új felülete túléli-e az elhallgattatására irányuló külső erőfeszítéseket.

Talán visszanézve már meglepő lehet, de a Twitter kezdeti éveiben a vállalat vezetői a közösségi hálózatot „a szólásszabadság pártja, a szólásszabadság szárnyaként” emlegették. A 2016-os választások után sokan bizonyítottnak látták, hogy a közösségi hálót orosz trollok használták fel félretájékoztatásra. A moderálásért felelős csapat, saját elmondása szerint a fake news és a félretájékoztatás elleni harc jegyében, ekkor kapcsolt rá igazán a cenzúrára. Polgárjogi csoportok panaszkodtak, hogy nem tesznek eleget; a konzervatívok pedig az egyre növekvő cenzúrát sérelmezték, ahogy egyre több felhasználó és oldal tűnt el a platformról. Ez vezetett el végül a magát „szólásszabadság abszolutistának” tituláló Elon Musk színre lépéséig, aki ígéretet tett arra, hogy megszünteti a politikai alapú moderálást a felületen. 

„Az új Twitter-politika a szó­lásszabadságé, de nem az elérés szabadságáé”

– jelentette ki ugyanakkor, hozzátéve, hogy a negatív és gyűlöletkeltő tweetek kevésbé lesznek láthatóak, és nem fognak pénzt keresni a cégnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!