hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gab, Minds, Parler: hova lehet menekülni, hogyha utolér a techvilág cenzúrája?
Feltörőben az alternatív közösségi platformok
Gab, Minds, Parler: hova lehet menekülni, hogyha utolér a techvilág cenzúrája?

Fotó: iStock

2022. 01. 13.
Az alt-tech médiafelületek korábban visszafogott felhasználói körrel rendelkeztek. Az elmúlt években azonban több tízmillióan kezdték el használni ezen oldalakat az egyre intoleránsabb fősodratú platformok mellett vagy helyett.

Első ízben a 2010-es évek elején jelentek meg az alternatív online felületek, melyek népszerűsége a kezdeti nehézségek ellenére igencsak megnőtt napjainkra. A Twitternek, a Facebooknak vagy akár a YouTube-nak is megtalálhatjuk köztük a változatait.

A felhasználók jellemzően olyan felületekre tértek át, melyek kevesebb tartalommoderálást, de annál több adatvédelmi funkciót ígérnek. A baloldali politikai elit ugyanis immár rutinszerűen használja a nagy magántechcégeket a cenzúra intézményeiként.

Twitter helyett

Több ezer konzervatív felhasználót tiltottak ki a Twitterről még december elején, nem sokkal az új vezérigazgató, Parag Agrawal kinevezése után, és nem ez volt az első hasonló „tisztogatás”. Az érintettek közül többen a Gab nevű alternatív közösségimédia-felületre váltottak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!