hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A zseni gépemberektől a szexrobotokig
Hol tart ma a robotika és mit hoz a jövő?
A zseni gépemberektől a szexrobotokig

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 04. 28.
Az intelligens gépekkel kapcsolatos csodálatunk és félelmeink leginkább a múlt század popkultúrájában formálódtak. Ahogy pedig a 2020-as évek zűrzavaros tengerén hajózunk, egyre jobban ráébredünk a közelgő változásra. Mit csinálunk, ha itt lesznek az igazi ésszel rendelkező humanoid robotok?

A jó hír az, hogy a filmtörténet talán leghíresebb, bőrdzsekiben, napszemüvegben és rémes német akcentussal fenyegető robotfőrossza még a fasorban sincs. Az 1984-es Terminátor (ahogy a science fiction alkotások szokták) egy elképzelhető, tudományos alapú jelenséget nagyított fel. És jól csinálta: beégette a gyilkos robot képét a gyanútlan nézők elméjébe.

Rossz hír a technofóboknak, hogy robotok pediglen vannak, nem is kevesen. Az 1987 óta létező Nemzetközi Robotika Szövetség statisztikája szerint 2,6 millió robot vesz részt az ipari termelésben. (Az adat az utolsó békeévből, 2019-ből származik.) Vicces, de a világ jelenlegi legnépesebb robotpopulációját a robotporszívók jelentik, igaz, közvetlen hatalomátvételükről, embe­rek elleni felkelésükről még nem érkezett híradás.

Karok vagy fejek?

A valóságban a robotok előre beprogramozott céleszközök. Egy ipari robot – például a híres, egykori német, ma kínai tulajdonban lévő KUKA nevű cég terméke, egy robotkar – inkább ügyesen koreografált, kifinomult mozgásával kelt figyelmet; emberi érzelmeket kifejező arcnak nem sok hasznát venné.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!