hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Érezzük, hogy nem vagyunk egyedül" - Exkluzív riport Kárpátaljáról
Időutazás a front árnyékában
"Érezzük, hogy nem vagyunk egyedül" - Exkluzív riport Kárpátaljáról

Egy helyi gyülekezeti épület nagytermében kialakított szállás a menekülteknek.(Fotók: HISZ)

2022. 04. 28.
„Meglátod, Kárpát­alján nincs para, háborúnak nyoma sincs. Mosolygós embereket fogsz látni, meg legfeljebb azt, hogy sokan vannak az utcákon” – biztat Kovács Sándor, a HISZ vezetője, amikor szombat hajnalban elindulunk a Szeretet­szolgálat konvojával Ukrajnába.

Meglepően néptelen a tiszabecsi magyar–ukrán határátkelőhely szombat délelőtt, önkénteseket se nagyon látni, igaz, javában tart az ortodox húsvét. Épp Kárpátaljára tartunk, humanitárius segélyszállítmányokat viszünk.

Az ukrán határőrök normálisak, már-már kedvesek is, noha jó félórányi pluszmunkát okozunk nekik. Nem forgatnak fel mindent, csupán rutinellenőrzést tartanak a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának hat furgonja körül. Kétmillió forint össz­értékű adománnyal igyekszünk kifelé, többek között ungvári, munkácsi és beregszászi gyülekezeteket látogatunk meg, akik szétosztják a segélyeket a menekültek között, illetve továbbítják azokat a háborús övezetekben élőkhöz. Ezúttal tartós élelmiszereket, tisztítószereket, ruhaneműt, mosógépet, mikrosütőket, aggregátorokat, gázpalackokat viszünk – ez utóbbiak különösen jól jönnek a háború sújtotta területeken, ahol nincs áram, fűtés, sem víz, internet.

„Megkerestük azokat a segítőket, akikben megbízunk: elsősorban keresztényeket, akiknek a segítségével eljutnak az adományaink olyan helyekre is, mint Lemberg, Bucsa vagy Kijev. Ukrajnában ugyanis kicsiny, százfős gyülekezetek hálózata működik, akiknek most egymással, illetve a külföldi testvérgyülekezetekkel is nagyon fölerősödtek a kapcsolataik, tekintettel az immár két hónapja tartó háborúra” – magyarázza a HISZ vezetője, Kovács Sándor, miközben rákanyarodunk az ukrajnai országútra. A határ mindkét oldalán önkormányzatok, civil és egyházi szervezetek segítik a háborús menekülteket, de egyúttal – ahogy ez már csak lenni szokott – beindult az adománybiznisz is, így különösen felértékelődtek errefelé a megbízható partnerek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!