hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kárpátalja: A szabadságszeretet és hűség földje
Verecke óta őrzik a magyar nemzetet
Kárpátalja: A szabadságszeretet és hűség földje

Munkács vára a legtovább tartott ki a Rákóczi-szabadságharc alatt.(Forrás: Wikimedia Commons)

2020. 09. 30.
Kárpátalja különleges a határon túli magyar területek között: a honfoglalástól kezdődően egészen Trianonig megszakítás nélkül a Magyar Királyság szerves része volt. Több mint ezer éven át sosem alkotott külön területi egységet, és megkülönböztető névvel sem rendelkezett.

Magyarország más részeihez hasonlóan itt is vármegyék feküdtek, név szerint Ung, Bereg, Ugocsa és Máramaros megyék. A Kárpátalja elnevezés csak a 19. században jelent meg. 1889-ben Munkácson ezzel a címmel indítottak egy hetilapot, bár a szerkesztő ekkor még csak Munkács közvetlen környékét és Bereg vármegyét jelölte e megnevezéssel. Alig egy évtized múlva, a századforduló éveiben a fogalom kibővült és már a négy említett megye ruszinok lakta hegyvidéki területeit értették alatta.

1920-ban azonban nemcsak a ruszinlakta területeket csatolták a frissen létrehozott Csehszlovákiához, hanem az abszolút magyar többségű tiszaháti részeket is, a három magyar többségű várossal, Ungvárral, Munkáccsal és Beregszásszal együtt.
A terület története különösen viharossá vált a 20. században, amikor is ötször változott Kárpátalja állami hovatartozása. Ez eredményezte azt a kissé abszurd helyzetet, hogy miközben sokan egész életükben mindvégig szülőhelyükön laktak, mégis egymást követően öt országban éltek: 1920-ig Magyarországon, majd 1938-ig Csehszlovákiában, 1938 és 1944 között ismét Magyarországon, 1944-től a Szovjetunióban, majd 1991-től már Ukrajnában.

A honfoglalók bőséget találtak itt

Béla király névtelen jegyzője, Anonymus a honfoglalás leírásakor a Munkács, Ungvár vidékére érkező magyarokról megjegyezte: „látták a föld termékenységét, mindenféle vad bőségét, meg azt, hogy milyen gazdag halban a Tisza és a Bodrog folyam: s ezért a földet kimondhatatlanul megszerették”. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!