hetilap

Hetek hetilap vásárlás
600 mohácsiból 13 maradt életben
A második vész

2014. 11. 21.
Több helyszínen zajlott az Emlékezzünk együtt… a holokauszt és Radnóti Miklós halálának 70. évfordulóján című mohácsi rendezvény, melyet a Miniszterelnökség támogatása mellett a Pécsi Magyar–Izraeli Baráti Társaság szervezett. A helyszín jelentőségét emeli, hogy a munkaszolgálatos Radnóti Miklós utolsó útjának egyik állomása éppen ez a város volt.

A Zsidó mártírok emlékművénél Schönberger András, a Pécsi Zsidó Hitközség főrabbija mutatott rá, hogy a napjainkban is jelen lévő történelmi gonoszságra, majd a Radnóti szobornál Kovács Mirella, Mohács városának jegyzője és Németh Tibor, a Hit Gyülekezete helyi közösségének képviselője méltatták Radnóti Miklós emberi és költői nagyságát. A költő életének utolsó napjaiban még ingeit is képes volt eladni, csak hogy füzeteket vehessen, és verseit az utókor­nak feljegyezhesse. Németh történelmi tényekre hivatkozva elmondta, hogy Radnóti hazaszeretetén nem találtak fogást: utolsó leheletéig magyar költőként írta a verseit.

A Kossuth Filmszínházban Kovácsné Bodor Erika alpolgármester arra emlékeztetett, hogy a mohácsi zsidóság elévülhetetlen érdemeket szerzett a város ipari és kereskedelmi életében, építészetében és kultúrájában. Ennek ellenére a két mohácsi gettóból 1944. július 28-ról 29-re virradó reggelre összesen 1200 zsidót hurcoltak el, köztük 600 mohácsi lakost, akik közül mindössze 13-an maradtak életben.

A Pécsi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi kar docense a jogegyenlőség történeti fejlődésének szakaszairól értekezett. Herger Csabánét Hagai Mei-Zahav, Izrael állam magyarországi nagykövethelyettese követte, aki a Magyar Holokauszt Emlékév körüli félreértések ellenére úgy látja, hogy az országszerte megvalósuló projektek olyan ismereteket közvetítenek a jövő nemzedéke felé, amelynek segítségével jobban megismerhető a soa.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!