hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan kezeljük a véleménykülönbségeket?
Konfliktuskezelés, vitarendezés otthon és a munkahelyen
Hogyan kezeljük a véleménykülönbségeket?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 04. 28.
Értékek, vélemények ütközése folyhat kulturált és kulturálatlan vita formájában egyaránt. Ahhoz, hogy az előbbi érvényesüljön, nem árt tudatosítani, hogy nem a másik véleményét, értékrendjét kell elfogadnunk, hanem az eltérő vélemény formálására való jogát.

Széles társadalmi távlatból megközelítve a témát, érdemes azzal a klasszikusnak mondható szociológiai gondolattal kezdeni, amely szerint a konfliktus voltaképp a társadalmi élet esszenciája, sőt az egyik alapvető mozgatórugója. Jobbára a felek eltérő érdekei és a szűkös erőforrások is generálhatják.

A konfliktus mint alapvető társadalomszervező érdekharc

Eszerint a szemlélet szerint a társadalmak lényegében az egyenlőtlenség által kitermelt konfliktusok formájában ragadhatóak meg, azaz az érdekkülönbségekből fakadó harc a legfőbb társadalomszervező erő, nem a harmónia, nem a kiegyensúlyozott együttműködés. Ennek fényében érthető az a fájdalmasan racionális következtetés, hogy valójában sosem beszélhetünk valódi társadalmi konszenzusról. Ehelyett a „való világban” többnyire a domináns érdekcsoportok fogadtatják el, pontosabban kényszerítik rá a nézeteiket, ideológiájukat, értékrendjüket a többségre.

Történelmet író győztesek

Mindannyian hallottuk már azt a megállapítást, hogy a történelmet a győztesek írják...

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!