hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Hamász kettős háborús bűne
Izraeli konfliktus: szinte semmi sem az, aminek a médiában látszik
A Hamász kettős háborús bűne

Az EU-ban egyedül Magyarország nem volt hajlandó elítélni Izraelt az „erőszak” miatt.(Fotó: AP / Ariel Schalit)

2021. 05. 20.
Már egy ideje tapasztalni a gyökeresen eltérő alternatív realitások egymásnak feszülését a médiában. Az izraeli események kapcsán azonban egészen új szintre emelkedett az igazság és hazugság felcserélése.

Miközben a világsajtó Izrael „atrocitásaival” foglalkozik, érdemes szót ejtenünk a Hamász rakétaarzenáljáról, amit nemzetközi szinten 30 ezer lövedékre becsülnek. Ennek egy komoly hányada a durván 10 kilométer hatósugarú Kasszám-rakéta. Az ennél nagyobb, közepes hatótávolságú fegyvereket orosz és iráni dizájn szerint rakták össze; ezek már Tel-Aviv környékét is veszélyeztetik. A nagy hatótávolságú lövedékek (például M–75 és J–80 – itt a számok a vélt hatótávolságot jelölik) pedig Jeruzsálemet is elérik. Ezek előállításában Irán bizonyult a legfőbb segítségnek, más fegyverek pedig Izrael által kilőtt, de föl nem robbant lövedékekből származnak. A fegyverekhez szükséges anyagok döntő többsége csempészáru, amelyet még a Gázai övezetet körülvevő (izraeli és egyiptomi) blokádon is át tudtak csempészni. A Hamász nyilatkozata szerint már olyan rakétával is rendelkeznek, amely Izrael bármely sarkát eléri.

Csak a mostani konfliktus első napján 470-et lőttek ki izraeli civil területekre. Összehasonlításképpen a 2012-es összecsapások során 312, a 2014-es gázai háború során pedig 192 a rakéták maximális száma, amit egy nap alatt vetettek be. Ezúttal rakétakészletüknek már legalább tizedét irányították a zsidó területek ellen.

A cél egyértelmű: túl akarják terhelni az eddigi számok ellen szinte 100 százalékos hatékonysággal operáló Vaskupola rakétaelhárító rendszert.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!