hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meddig tartja magát a készpénz?
Verik, nyomtatják, költik
Meddig tartja magát a készpénz?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 04. 28.
Az immáron 76 éve használatban lévő magyar fizetőeszköz, a forint számos formai és értékbeli változáson ment keresztül. Az újabb bankjegyek és érmék kibocsátása, a régiek bevonása mögött jelentős indokok húzódnak meg, melyek részben a változó gazdasági helyzet, illetve a technológiai fejlődés eredményei.

Fontos szempont a forgalomban lévő készpénz bevezetésénél és kivonásánál a kihasználtság. Ahogy a lakosság a forint vásárlóerejének romlása miatt elkezd lemondani egy-egy kisebb címlet, jellemzően érme használatáról, az rövidesen „kicsapódik” a forgalomból. Ez történt a rendszerváltást követően a fillérekkel, 1999-ben készült utoljára 50 filléres. Ez a sors várt a 2008-ban kivont egy- és kétforintosokra is, amikor bevezetésre került a kereskedelemben az öt forintra történő kerekítés.

A napi.hu és a Pulzus Kutató 2021-es, ezerfős, magyar lakosság szempontjából reprezentatív felmérésében arról kérdezte a résztvevőket, hogyan viszonyulnak a készpénzes fizetéshez. A 2021-ben választ adók 30 százaléka továbbra is készpénzt használ, ez 2022-ben csupán két százalékkal csökkent.

A legnagyobb tábort azok tették ki, akik már csak akkor használják a készpénzt, ha elektronikusan nem képesek fizetni, 2022-ben az arányuk 68 százalék volt. Amikor arról kérdezték őket, hogy megtartanák-e az ötforintost, 38 százalékuk igennel felelt, és bár a többség kivonná a forgalomból, a megkérdezettek negyede nem engedheti meg magának, hogy otthagyja a kasszánál a visszajáró érmét, 38 százalék viszont el sem veszi. A tízforintos érme ezzel szemben nagyobb népszerűségnek örvend, 67 százalék szükségesnek tartja a megtartását a készpénzforgalomban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!