hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A képmutatás és tiltás csak még több erőszakhoz vezet – állítja Tuly Weisz rabbi
Egy évtizeden belül felépülhet a Templom
A képmutatás és tiltás csak még több erőszakhoz vezet – állítja Tuly Weisz rabbi

Forrás: Tuly Weisz

2022. 04. 28.
„Amikor vérontás zajlik pészach és húsvét ünnepe alatt a Templom-hegyen, ideje elgondolkodnunk a Templom felépítéséről” – írta a Jerusalem Postban megjelent vélemény­cikkében Tuly Weisz rabbi. A részben magyar származású szerzőt többek között arról kérdeztük, milyen fordulatot vár a jeruzsálemi szent hely ügyében.

A legutóbbi jeruzsálemi erőszakhullám nyomán izraeli politikusok sorban igyekeztek nyilatkozataikban megnyugtatni az arabokat és a nemzetközi közösséget, hogy semmilyen változás nem történhet a Templom-hegyen, ami a status quót érintheti. Hogyan értékeli ezt?

– Egy nagy félreértés húzódik meg a konfliktus mögött. A politikusok a szekuláris szempontokat hangsúlyozzák, a zsidó nép számára azonban a Templom-hegy olyan szent hely, amelynek a jelentősége semmihez sem hasonlítható. A világi izraeli kormányzatok régóta arra törekedtek, hogy minimalizálják a Templom-hegy jelentőségét. Izrael a hatnapos háború során, 1967-ben felszabadította és egyesítette Jeruzsálemet, de Mose Dajan szinte azonnal visszaadta a hegyet az araboknak. Ez azért történt, mert a szekuláris világnézetükbe egyáltalán nem fért be ez a hely. A vallásos zsidóságból azonban nagyon sokan a Templom-hegyet a spirituális törekvéseink fókuszpontjának látják.

Névjegy

Naftali „Tuly” Weisz rabbi az Israel365 hírportál alapítója, valamint a világszerte népszerű, kétnyelvű Israel Bible szerkesztője. Írásai számos izraeli és amerikai híroldalon megjelennek, és Weisz gyakori vendége az olyan keresztény televíziós csatornáknak is, mint a CBN 700-as Klub és a TBN. Magyar származású ősei is vannak, de ő maga az Egyesült Államokban született és felnőtt korában, már gyakorló rabbiként alijázott Izraelbe. A bibliahívő keresztényekkel való együttműködés elkötelezett szószólója. Családjával az izraeli Bét Semes településen él.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!