hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Biden bővítene: napirenden a Legfelsőbb Bíróság reformja

Az amerikai elnök nemrégiben bejelentette, hogy megfontolja a Legfelsőbb Bíróság jelenleg 9 fős testületének kibővítését 13 főre. 1869 óta nem került sor ilyen bővítésre az Egyesült Államokban, és a szakértők szerint most sincs sok esély arra, hogy az elnök keresztülvigye reformjavaslatát.

„Frissen, jégen” kérik: így kereskednek az abortált magzati testrészekkel

Az orvosbiológiai kísérletek gyors fejlődése új etikai kérdéseket is magával hozott. A különböző sejtek, szövetek használata jelentős előrelépéseket tett lehetővé, de az abortált magzati testrészekre támaszkodó tudománnyal kapcsolatos morális aggályokat csak növeli, hogy egész üzletág épült rá a kutatói igények kiszolgálására. Különösen, ha mindezt részben a kormány finanszírozza az adófizetők pénzéből.

Az északír konfliktus újabb fejezete

Molotov-koktélok, égő buszok, gumilövedék, vízágyú – több helybéli szerint ötven éve volt utoljára ilyen rossz a helyzet Észak-Írországban. A koronavírus-járvány és a Brexit csak fokozták a békemegállapodás ellenére is fennmaradt feszültségeket, az elmúlt hetekben pedig a zavargások aggasztó mértéket öltöttek.

Kedves Olvasó!

Önmagában is sokkoló, amikor napvilágra kerül az, hogy a „szabad világ vezető hatalma” (ennek a klisének lassan minden részét meg lehet kérdőjelezni) szervkereskedelemben bűnös. Márpedig minden rejtett és kevésbé rejtett nyom arra utal, hogy az Egyesült Államok nyakig benne volt (van?) az abortált csecsemők szerveivel és szöveteivel való seftelésben.

Belföld

„A tanár közölte: a homoszexualitás egy gén miatt van”

Ideális esetben az oktatás ideológiailag semleges és biztosítja mindenki számára a szabad véleménynyilvánítást. A nyugati egyetemi szféra az elmúlt években jelentős átalakuláson ment keresztül: a safe space-ek, érzékenyítő tréningek és a kötelező sokszínűség világában egy konzervatív vagy keresztény hallgatónak és oktatónak nem sok babér terem. Magyar egyete­misták segítségével most annak jártunk utána, hogy a hazai felsőoktatásban mennyire érződnek ezek a trendek.

Valóban durvábban pusztított Magyarországon a járvány?

Elérte a huszonötezret a koronavírus-járvány magyarországi áldozatainak száma. Az ellenzék kitűzte a fekete zászlót a Parlamentre. A Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint azonban uniós átlagon aluli volt a többlet­halálozás.

„A multik behozták a pénzt, de nagyon sokat ki is visznek”

A növekvő automatizáció és robotizáció jelentősen csökkentheti a régió és Magyarország „összeszerelő üzem” szerepét. Ezért az érintett országoknak érdemes gazdasági modellváltáson gondolkozni, amihez a következő években beáramló EU-források segítséget nyújthatnak.

Hit és értékek

Szabadságot ígérve korlátozzák a szabadságjogokat

Elnyomás mindig létezett a társadalmakban, de korunkban újdonság az, hogy a globális szexuális forradalom – amelynek része a genderelmélet – a szabadságra hivatkozva akarja felszámolni a szabadságot. A minden embert megillető „elidegeníthetetlen jogok” forrása ugyanis a Teremtő, ezért elfogadhatatlan, hogy a teremtett nemi identitás tetszőleges megváltoztatása érdekében olyan alapvető jogokat korlátozzanak, mint a lelkiismereti és vallásszabadság.

HÁTTÉR

Hideg fej, forró szív: így támogatják a Covid-árvákat és -özvegyeket

Több mit egy éve napi szinten értesülünk arról, hogy mennyien estek áldozatul a Covid-járványnak – azt viszont kevesebbszer vesszük figyelembe, hogy mi történik a veszteséget elszenvedő családtagokkal. A statisztikák szerint több mint hatszáz gyermek vesztette el szüleit a koronavírus következtében, és sok család került rendkívül nehéz anyagi helyzetbe.

Hova vezet az európai futballháború?

Tizenkét európai topcsapat, többek között a Real Madrid, a Juventus és a Manchester United bejelentette az Európai Szuperliga megalakítását, amit a lehető leghamarabb, akár 2021 augusztusában el kívántak indítani. A bejelentést követően az UEFA válságértekezletet tartott és közben az összes lehetséges fegyverével szembeszállt a szakadárokkal, úgy látszik sikerrel.

A nyelveken szólás „botránya”: megszólal a miskolci gyülekezet pásztora

„Nyelveken imádkozni éppúgy bibliai dolog, mint az aktuális miniszterelnökért jó szívvel közbenjárni. S ha mindezért kigúnyolják az embert, az is teljesen biblikus” – mondta lapunknak Ráki Tamás, az ÚjSzövetség Gyülekezet vezetõ lelkésze.

A Covid-oltás és a gyermektervezés: mi az igazság?

A vakcinák nem veszélyeztetik sem az utódokat, sem az anyukákat. A védőoltás ezerszer jobb, mint a fertőzés, s ez teljességgel igaz a várandósokra, a szoptatós kismamákra, de még azokra nézve is, akik most terveznének gyermeket.

A tábornok, aki azt kiabálta, ne lőj

Hosszú betegség után, 84 éves korában elhunyt Szarajevó „szerb tábornoka”, Jovan Divjak. Bosnyákoknak nemzeti hős, szerbeknek háborús bűnös, egy szerb etnikumú antinacionalista, aki a többségében muszlim lakosú Bosznia függetlenségért harcolt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!