hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Biden bővítene: napirenden a Legfelsőbb Bíróság reformja
Biden bővítene: napirenden a Legfelsőbb Bíróság reformja

A Kongresszus épülete a Legfelsőbb Bíróság bejáratától. Összemosódnak a szerepkörök.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 04. 22.
Az amerikai elnök nemrégiben bejelentette, hogy megfontolja a Legfelsőbb Bíróság jelenleg 9 fős testületének kibővítését 13 főre. 1869 óta nem került sor ilyen bővítésre az Egyesült Államokban, és a szakértők szerint most sincs sok esély arra, hogy az elnök keresztülvigye reformjavaslatát.

Az ügy kapcsán számos hír látott napvilágot arról, hogy Nancy Pelosi, a Képviselőház demokrata párti házelnöke visszautasította azt a nyomást pártja részéről, hogy megszavazza a Legfelsőbb Bíróság létszámának demokrata bírákkal történő kibővítését. A tervezet értelmében ugyanis négy fővel emelnék meg a testület létszámát. Mindamellett Pelosi úgy nyilatkozott, hogy támogatja a Joe Biden által aláírt azon elnöki végrehajtási utasítást, amellyel az elnök fel kíván állítani egy bizottságot, melynek feladata, hogy megvizsgálja a bírósági bővítés lehetőségeit.

„Nem tudom, hogy jó vagy rossz ötlet, de úgy gondolom, hogy érdemes fontolóra venni”

– közölte Pelosi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!