Újradefiniálta a nemet az Amerikai Legfelsőbb Bíróság
Sokan aggódnak, hogy a döntés csorbíthatja a vallásszabadságot
Újradefiniálta a nemet az Amerikai Legfelsőbb Bíróság

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 19.
Meglepő változtatást eszközölt az Amerikai Legfelsőbb Bíróság egy 1964-es biológiai nemen alapú diszkriminációt tiltó polgárjogi törvényben, mikor a „szexuális orientáción” és „gender identitáson” alapuló megkülönböztetést is szankcionálhatóvá tette.

A 6-3 arányban megszavazott „átszabott” törvény a Donald Trump által kinevezett Neil Gorsuch bírához kötődik. Gorsuch véleménye szerint ha munkaadó, egy személy annak homoszexualitása vagy transzgender beállítottsága miatt elbocsát, az abszolút a törvény által megakadályozandó cselekedetek tárgykörébe esik. 

A döntés rendkívül vegyes fogadtatásban részesült. Az LMBTQ óriási sikerként ünnepelte, Donald Trump elnök „rendkívül erőteljes döntésnek” nevezte, mellyel kapcsolatban nem tanácsolta kormányának, hogy megtámadják, vagy bármilyen hivatalos lépést tegyenek ellenében.

Számos keresztény vezető aggodalmának, sőt felháborodásának adott hangot a törvény számos, vallásszabadságra romboló hatású esetleges következményével kapcsolatban.

Franklin Graham világhírű evangélista, és Michael L. Brown egyaránt egyetértését fejezte ki Samuel Alito legfelsőbb bíra kijelentésével, melyben bírálta a testületet, amiért az „visszaélt hatalmával” és nem értelmezett, hanem újraírt egy törvényt, annak ellenére, hogy a törvényalkotás a Kongresszus képviselőinek lenne a dolga. „Sem a szexuális orientáció, sem a gender identitás kifejezés nem jelenik meg a 7-es cikkelyben, így a többségi érvelés nem csak arrogáns, helytelen is. A nem, a szexuális orientáció és a gender identitás különböző koncepciók, egyikük sem kötődik egyik biológiai nemhez sem.”

Alito szerint amennyiben minden egyes amerikait végigkérdeztek volna 1964-ben, hogy a nemi alapú diszkriminációü a szexuális orientációra és a gender identitásra vonatkozik-e, nem sokan értettek volna egyet. 

Graham hozzátette, szerinte a törvény rombolni fogja a vallásszabadságot országszerte, hiszen a bibliai hitet valló keresztények nem kényszeríthetőek arra a kormány részéről, hogy hitelveikkel ellentétesen járjanak el. Keresztény szervezeteket sem kényszeríthetnek arra, hogy olyan embereket alkalmazzanak, akik nem osztják hitüket, illetve azt sem akadályozhatják meg, hogy olyan embereket elbocsássanak, kiknek életmódja és hite aláássa céljaikat.

Aláhúzta továbbá, milyen fontos a Jézus Krisztust követő, Biblia szerint élő hívők jogainak tisztelete és védelme, akkor is, ha kisebbségben vannak, hiszen ezekre a szabadságjogokra épül az Egyesült Államok.

„A Legfelsőbb Bíróság soha nem fogja hatályon kívül helyezni a Bibliát. Egy nap majd mindannyiunknak meg kell majd állni Isten, az igaz bíró előtt, aki nem a politika vagy a kultúra alapján dönt, az ő törvényei igazak és tegnap, ma és mindörökké ugyanazok”

Carrie Severino szerint a bíróság munkahelyi diszkriminációval kapcsolatos szövetségi törvényének átértelmezése új „pereskedési cunamit” fog elindítani a vallási szervezetek ellen. 

Daniel Horowitz konzervatív elemző szerint a konzervatív jogi mozgalom, mely oly lelkesen szorgalmazta a „jobb bírák” kinevezését ahelyett, hogy a jogi felsőbbrendűség koncepciója ellen indított volna harcot, csúnyán elbukott. A Legfelsőbb Bíróság ezen döntése volt a „Waterloo” a számukra. 

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti:


 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!