hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vége az amerikai „jurisztokrácia” uralmának?
Mészáros István a lopakodó alkotmánymódosításról

2018. 07. 05.
Trump elnöknek még az őszi kongresszusi választások előtt lehetősége nyílik bíró kinevezésére az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságába egy ottani poszt megüresedése miatt. a baloldali-liberálisjogvédők és demokrata párti politikusok szerint ezzel Végveszélybe kerül a magánélethez való jog, sőt maga az amerikai demokrácia is. A valóság ennek pontosan az ellenkezője.

A Legfelsőbb Bíróság legrégebben regnáló bírája, a még Ronald Reagan elnök által kinevezett 81 éves Anthony Kennedy bejelentette, hogy július 31-én visszavonul. Mivel a Legfelsőbb Bíróság bíráit az elnök jelöli és nevezi ki a szenátus jóváhagyásával – ahol még az őszi választásokig biztosan republikánus többség van –  nagy esély van rá, hogy a döntés hosszabb távra konzervatív arculatúra formálja a taláros testületet.

Ezzel mód nyílna annak a lopakodó alkotmánymódosítást eredményező, régóta tartó ítélkezési trendnek a megállítására, ami az alapjogvédelem leple alatt az emberi jogok és az idevágó alkotmányos passzusok klasszikus tartalmát igyekszik felülírni az erkölcsi liberalizmus (az úgynevezett „progresszív értékek”) jegyében. Annak a trendnek a feltartóztatására, amit többek között az abortusz liberalizálása és az úgynevezett „melegjogok” törvényesítése jellemez, ami az azonos neműek házassághoz való „jogának” 2015-ös alkotmányossá nyilvánításában csúcsosodott ki. (A melegházasság puccsszerű bevezetéséről. Hetek, 2015. július 3.)

Kennedy és a liberális trend

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!