hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Covid-oltás és a gyermektervezés: mi az igazság?
A valódi kockázat a megbetegedés
A Covid-oltás és a gyermektervezés: mi az igazság?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 04. 22.
A vakcinák nem veszélyeztetik sem az utódokat, sem az anyukákat. A védőoltás ezerszer jobb, mint a fertőzés, s ez teljességgel igaz a várandósokra, a szoptatós kismamákra, de még azokra nézve is, akik most terveznének gyermeket.

Az egyik legelterjedtebb, oltással kapcsolatos álhír szerint a Covid elleni védőoltások meddőséget okozhatnak a nőknél. Az állítás alapja az a feltételezés, hogy a vakcinák, főleg az mRNS típusúak nemcsak a koronavírus tüskefehérjéi elleni immunválaszt indíthatják be, hanem a szincitin-1 fehérjék elleni antitestek termelését is kiválthatják, s ezáltal meddőséget okozhatnak. A szincitin-1 a megtermékenyített petesejt beágyazódását segítő olyan fehérje, melynek a szerkezete enyhén emlékeztet a tüskefehérjére. A szakmai cáfolatok szerint viszont az immunrendszerünk jóval kifinomultabban és precízebben működik annál, semmint, hogy két ilyen fehérjét összekeverjen, továbbá a klinikai és a valós tapasztalat sem igazolt ilyen hatást.

A Reuters szerint erre a tudományosan nem igazolható feltételezésre hivatkozott az a két orvos, aki az Európai Gyógyszerügynökségtől azt kérte levélben decemberben, hogy állítsák le minden oltóanyag klinikai vizsgálatait a meddőség kockázata miatt. Mint utóbb kiderült, két vállaltan oltásellenes személyről van szó, akik az összeesküvés-elméleteket sem megvetve terjesztik, hogy a Covid csak egy enyhe légúti vírus, aminek a jelentősége nagyon el van tú­lozva.

Miután az egész orvosszakma és a tudományos világ is elhatárolódott tőlük, az egyik levélíró (Michael Yeadon, aki régebben a Pfizer egyik szakértőjeként dolgozott) nyilvánosan bocsánatot kért megtévesztő posztjai miatt és törölte magát a közösségi médiából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!