hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hova vezet az európai futballháború?
Nem annyira szuper liga
Hova vezet az európai futballháború?

Chelsea-szurkolók tüntetnek csapatuk Európai Szuperligához való csatlakozása ellen.(Fotó: AP / Matt Dunham)

2021. 04. 22.
Tizenkét európai topcsapat, többek között a Real Madrid, a Juventus és a Manchester United bejelentette az Európai Szuperliga megalakítását, amit a lehető leghamarabb, akár 2021 augusztusában el kívántak indítani. A bejelentést követően az UEFA válságértekezletet tartott és közben az összes lehetséges fegyverével szembeszállt a szakadárokkal, úgy látszik sikerrel.

Az köztudott, hogy a koronavírus-járvány a turizmus és a szolgáltatóipar mellett a szórakoztatóipart sújtotta leginkább – nem jelentettek kivételt a csapás alól az európai labdarúgócsapatok sem. Nem véletlen, hogy az Európai Szuperliga alapítói is ezt az okot emlegetik, amiért új alapokra kívánták helyezni a jelenlegi futballstruktúrát.

Hogy mekkora a baj, jól mutatja a Szuperligához csatlakozó tizenkét klub 2019/20-as évi beszámolója.

A Liverpoolt leszámítva a másik tizenegy klub összesen több mint 1,2 milliárd fontos veszteséget könyvelt el ezen időszakban (pedig a Covid ekkor még csak részben éreztette a hatását). Ennél is beszédesebb, hogy a tizenkét alapító topklub (lásd keretes írásunkat) összesen 7,4 milliárdos adósságot görget maga előtt. A „nagyok” elégedetlensége azonban nem most kezdődött: évek óta igyekeznek nyomást gyakorolni az Európai Labdarúgó-szövetségre (UEFA), hogy mivel a nézők elsősorban rájuk kíváncsiak, a kupasorozatokban – főként a Bajnokok Ligájában – kiemeltebben kezeljék őket, és a bevételekből nagyobb arányban részesüljenek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!