Kettészakad a focivilág? – elitbajnokságot alakítana több európai topcsapat, az UEFA kizárással fenyeget
Az UEFA-elnök Aleksander Ceferin kijelentette, hogy a klubokat nemcsak a nemzetközi porondról, hanem hazájuk bajnokságából is ki fogják zárni
Kettészakad a focivilág? – elitbajnokságot alakítana több európai topcsapat, az UEFA kizárással fenyeget

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 04. 19.
Többek között a Real Madrid, a Juventus és a Manchester United kilenc másik csapattal karöltve bejelentette az Európai Szuperliga megalakítását, ami leghamarabb 2022-ben indulna el. A bejelentést követően az UEFA válságértekezletet tartott.

Európa legpatinásabb egyesületei létrehoztak egy az UEFA-tól független európai szuperbajnokságot, mely, ha megvalósul, alapjaiban forgathatja fel a jelenlegi futballstruktúrát.

Az alapító klubok között hat angol (Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham), három olasz (Juventus, Inter Milan, AC Milan) és három spanyol (Real Madrid, Barcelona, Atlético Madird) csapat szerepel, akik már hónapokkal ezelőtt el kezdték szervezni a bajnokságuk részleteit. Több sajtóforrás szerint az utolsó lökést a világjárvány okozta gazdasági kiszámíthatatlanság adta, mivel az új liga többszörös bevételt jelenthetne a szuperligában résztvevő alakulatnak.

Lebonyolítás

Az éjszaka benyújtott közlemény szerint az induló klubok a hazai bajnokságban ugyanúgy reszt vennének, mivel a szuperliga mérkőzéseit hétközben játszanák le.

A terv szerint a 15 alapító csapat mellett –mely klubok teljesítménytől függetlenül sose eshetnek ki- még öt csapat venne részt. Így a 20 csapatos bajnokságot két külön csoportra bontva kezdenék el ősszel.

Tavaszra pedig a két csoport éllovasai kieséses közdelemben harcolhatnának a szuperliga trófeájáért. A szervezet elnöke a Real Madrid jelenlegi elnöke, Florentino Perez és az alelnökei többek között a Juventus elnöke, Andrea Angelli és az Arsenal többségi tulajdonosa, Stan Kroenke.

Az UEFA és Orbán is ellenzi a lépést

Az európai szövetség "cinikus tervnek" nevezte a Szuper Liga ötletét, s önzéssel vádolja a kezdeményező klubokat, melyek vezetői csak saját hasznukkal törődnek, még a mostani, járvány sújtotta nehéz helyzetben is, amikor szolidaritásra volna szükség.

Az UEFA-elnök Aleksander Ceferin kijelentette, hogy a klubokat nemcsak a nemzetközi porondról, hanem hazájuk bajnokságából is ki fogják zárni. Sőt, nem fogják elismerni a sorozatot és a benne résztvevő játékosoktól megvonják az esélyt, hogy a válogatottak összecsapásain részt vegyenek, így akár az Európa-bajnokságról is lemaradhatnak a szuperligát létrehozó csapatok futballistái.

Az Európai labdarúgó Szövetség (UEFA) vasárnap súlyos szankciókat helyezett kilátásba azokkal a klubokkal szemben, melyek egy új különálló sorozat, a Szuper Liga létrehozását tervezik. Az UEFA végrehajtó bizottsága hétfőn dönt majd a Bajnokok Ligája átalakításáról, mely 2024-től léphet életbe, és sokak szerint - így például a szurkolók szerint is - a nagy klubok érdekeit szolgálja és nehéz helyzetbe hozza majd a nemzeti bajnokságokat.

A magyar miniszterelnök üdvözli az UEFA, a labdarúgás európai szervezetének azon álláspontját, amely határozottan kiáll az európai Szuperliga létrehozására irányuló törekvések ellen, és hitet tesz a sportág európai szintű egysége és a szolidaritás elve mellett - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

Magyarország meggyőződése, hogy a világ legnagyszerűbb játékának szépségét és emelkedettségét éppen az adja, hogy ez a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak - húzta alá Orbán Viktor.

Leszögezte: Magyarország támogatja az UEFA-t és a FIFA-t, valamint az MLSZ-t a szövetségi versenyek integritásának védelme érdekében, akár nemzeti, akár európai szinten.

Az európai szövetség (UEFA) az angol, az olasz és a spanyol tagszövetségével együtt már a hivatalos bejelentés előtt, vasárnap elítélte a Szuperliga létrehozását.

Az UEFA súlyos szankciókat helyezett kilátásba és közlése szerint minden erejével igyekszik megakadályozni az új bajnokság elindulását. Az UEFA és a nemzetközi szövetség (FIFA) mellett Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is kritizálta a Szuperliga életre hívását.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!