hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Frissen, jégen” kérik: így kereskednek az abortált magzati testrészekkel
Közpénzek éltetik a morbid bizniszt az USA-ban
„Frissen, jégen” kérik: így kereskednek az abortált magzati testrészekkel

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 04. 22.
Az orvosbiológiai kísérletek gyors fejlődése új etikai kérdéseket is magával hozott. A különböző sejtek, szövetek használata jelentős előrelépéseket tett lehetővé, de az abortált magzati testrészekre támaszkodó tudománnyal kapcsolatos morális aggályokat csak növeli, hogy egész üzletág épült rá a kutatói igények kiszolgálására. Különösen, ha mindezt részben a kormány finanszírozza az adófizetők pénzéből.

Az amerikai kormány Egészségügyi Minisztériuma (HHS) alá tartozó, az orvosbiológiai és közegészségügyi kutatásokért felelős National Institutes of Health (NIH) szélnek eresztette azt a két évvel ezelőtt (az előző adminisztráció) által

felállított független etikai bizottságot, amely felülvizsgálta az abortuszból származó magzati szövetekkel végzett kutatásokhoz beadott állami támogatási kérelmeket. A testület rövid működése alatt tizennégyből tizenhárom projekt esetén utasította el a szövetségi finanszírozást.

Az ilyen elutasítás akár tudomány- és haladásellenesnek is tűnhet. Az emberi magzatok sejtjeit és szöveteit az 1930-as években kezdték orvosi kutatásokhoz – például új gyógyszerek teszteléséhez, bizonyos ingerekre adott reakciók vizsgálatához – használni. Így vált lehetővé például a járványos gyermekbénulás elleni vakcina, a vírusfertőzések mechanizmusának tanulmányozása és a vírusfertőzések, öröklött betegségek diagnosztizálása, vagy transzplantációs terápiák kidolgozása. Az NIH az 1950-es évek óta támogatja az ilyen kísérleteket, melyek során vagy magán a szöveten végeznek megfigyeléseket, vagy rágcsálók immunrendszerét teszik az emberéhez hasonlóvá beültetett magzati sejtekkel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!