hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tábornok, aki azt kiabálta, ne lőj
Meghalt Jovan DivJak, SzaraJevó hőse
A tábornok, aki azt kiabálta, ne lőj

Fotó: AP / Ronald Zak

2021. 04. 22.
Hosszú betegség után, 84 éves korában elhunyt Szarajevó „szerb tábornoka”, Jovan Divjak. Bosnyákoknak nemzeti hős, szerbeknek háborús bűnös, egy szerb etnikumú antinacionalista, aki a többségében muszlim lakosú Bosznia függetlenségért harcolt.

„Erkölcsi kötelességemnek éreztem, hogy kiálljak a kiszolgáltatott helyzetben lévőkért, ezért ajánlottam fel szakmai és katonai tudásomat a bosnyák hadseregnek” – írta a Remembering Srebrenica oldalán szereplő önéletrajzában Jovan Divjak, aki a Jugoszláv Néphadsereg tisztjeként Szarajevó védelmére kelt. „Természetes volt, hogy azok oldalára álltunk, akiket megtámadtak, és szinte semmilyen fegyverük nem volt” – ezt pedig 2017-ben nyilatkozta az AFP-nek adott interjújában arra válaszolva, miért utasítja el a „jó szerb” címkét.

Saját bevallása szerint váratlanul érte Szarajevó ostroma ‘92-ben, pedig már javában zajlott a Jugoszlávia hat tagköztársaságának függetlenedési törekvései nyomán kirobbant délszláv háború. „Eleinte nem hittem abban, hogy háború lesz, a Horvátországban zajló események nagyon távolinak tűntek. Szó esett arról, hogy Boszniában másutt zajlanak fegyveres konfliktusok, de Szarajevóban soha nem harcoltak a többnemzetiségű, a több vallású és a multikulturális alapok miatt. Elképzelhetetlennek tartottam. Eléggé elképedtem, amikor megkezdődött a szarajevói támadás” – idézte fel önéletrajzában Divjak az ostrom előtti hangulatot. Saját tapasztalatait francia nyelven a Sarajevo, mon amour című könyvében írta le.

Divjak származását tekintve szerb etnikumú volt, viszont rendkívül szoros kapcsolat fűzte Szarajevóhoz, magát elsődlegesen bosnyáknak vallotta. Belgrádban született, majd a családjával Boszniába költöztek, a húga már itt látta meg a napvilágot. Visszaemlékezései szerint azért választotta a katonai pályát, mivel édesanyja nem tudta a taníttatását finanszírozni, a katonai akadémiát pedig az állam fizette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!