hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Valóban durvábban pusztított Magyarországon a járvány?
A KSH szerint uniós átlagon aluli a többlethalálozás
Valóban durvábban pusztított Magyarországon a járvány?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 04. 22.
Elérte a huszonötezret a koronavírus-járvány magyarországi áldozatainak száma. Az ellenzék kitűzte a fekete zászlót a Parlamentre. A Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint azonban uniós átlagon aluli volt a többlet­halálozás.

Több mint egy éve pusztít a koronavírus világjárvány. Naponta halljuk a híreket arról, hogy hány embernél mutatták ki a fertőzést, mennyien gyógyultak és mennyien haltak meg. Ez utóbbi adat tart számot talán a legnagyobb érdeklődésre: az, hogy mennyire vesszük komolyan a járványt, mennyire tartunk tőle, attól függ, hogy mennyire halálos fertőzéssel állunk szemben. A tisztánlátás azonban nem egyszerű ezen a területen.

A Covid-19 halálozási rátáját kezdetben, a Kínából származó adatok alapján körülbelül 3,4 százalékra tették a tudósok, mostanra azonban uralkodóvá vált az a nézet, hogy ennél jóval kevesebb, akár 2 százalék alatti a valós mortalitási ráta, világszinten. Pontos adatokat egyrészt amiatt sem tudunk, mert az országok különféle mértékben tesztelnek, így a fertőzések valós száma sokszor csak közvetett módszerek alapján (például matematikai becslés, szennyvízelemzés, reprezentatív országos tesztelés) határozható meg, valamint különféleképpen számolják azt is, melyik elhunyt az, aki a vírus áldozatának számít.

A hivatalos kormányzati tájékoztatás szerint már a 25 500-at is meghaladta hazánkban a járvány miatt elhunytak száma. Ez alapján a világ élvonalában vagyunk lakosságarányosan a járvány áldozatait tekintve. Az ellenzéki politikai pártok szerint a magas halálozási adat elsősorban a kormány rossz járványkezelésének eredménye.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!