hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kínai denevérbarlang rejtélye: Évekkel ezelőtt is tombolt egy rejtélyes vírus
Honnan származik az új típusú koronavírus?
A kínai denevérbarlang rejtélye: Évekkel ezelőtt is tombolt egy rejtélyes vírus

Fotók: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 08.
Tudósok kis csoportja 2012 augusztusában utazott Délnyugat-Kínába, hogy egy új és titokzatos halálos betegség után nyomozzon egy elhagyatott rézbányában.

Amikor beléptek, megcsapta az orrukat a bűz, a fejük fölött denevérek csüngtek, a lábaik alatt pedig patkányok szaladgáltak a vastag guanórétegen, ami az emberre halálos mutáns mikroorganizmusok és kórokozók melegágya volt. Különösen vigyázniuk kellett: néhány héttel korábban hat férfi járt a denevérbarlangként szolgáló tárnában, és mindannyian elkaptak egy tüdőgyulladáshoz hasonló súlyos betegséget – amibe hárman bele is haltak. A kunmingi kórházban az orvosok tanácstalanok voltak a bányászok által produkált tünetekkel szembesülve. Mindegyiküknek 39 fokos láza volt, köhögtek és fájtak a végtagjaik. Egy kivételével mindegyikük súlyos légzési nehézségekkel küzdött.

Miután az első két férfi meghalt, a másik négynél rengeteg vizsgálatot végeztek vérzéses láz, Dengue-láz, japán agyvelőgyulladás és influenza után kutatva, de mindegyik teszt negatív volt, mint ahogy a SARS-teszt is. A Vuhani Víruskutató Intézet kapott felkérést arra, hogy vizsgálja ki a négy túlélőt. Ezek a vizsgálatok figyelemre méltó eredménnyel zárultak: a szervezetükben olyan antitesteket találtak, amelyek egy ismeretlen, SARS-hoz hasonló koronavírus ellen termelődtek. Sőt, az a két beteg, aki felépült, sokkal nagyobb antitestszinttel rendelkezett, mint a két másik, akik a kórházban maradtak, és akik közül az egyik később meghalt.

Az elhagyott bányában járt hat bányásznak 39 fokos láza volt, köhögtek és fájtak a végtagjaik. Hárman meghaltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!