Kiszivárgott titkosszolgálati jelentés: Így hazudott Kína a vírusról
Öt ország hírszerzői bizonyították, Peking az egész világot átverte
Kiszivárgott titkosszolgálati jelentés: Így hazudott Kína a vírusról

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 08.
Kína szándékosan hazudott a vuhani koronavírus kitöréséről és hagyta, hogy elterjedjen a világon, ami több tízezer ember halálához vezetett, áll a kiszivárgott „Öt Szem” hírszerzői összefogásból született dossziéban.

Másfél hónapig titkolóztak

Az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália és Új-Zéland ügynökségei által összeállított 15 oldalas jelentés, melyet az ausztrál Daily Telegraph megszellőztetett, „a nemzetközi transzparencia elleni támadással” vádolja Hszi Csinping kommunista kormányát, illetve állítja, Kína már december elején rendelkezett bizonyítékkal arról, hogy a vírus emberről emberre is terjed, azonban ezt egészen január 20-áig eltitkolta.

A jelentés részletezte azt is, hogy a Hszi-rezsim miként próbálta kisebbíteni a vírus világszintű fenyegetés mértékét kommunikációjában, miközben megpróbálta a vírus minden bizonyítékát felszámolni Kínában december végétől kezdve:  a hírek és a közösségi média cenzúrázásával, az igazságot nyilvánosságra hozni kívánó orvosok és újságírók elnémításával vagy eltűntetésével; a vírus bizonyítékainak megsemmisítésével a laboratóriumokban; a vírus tünetmentes vagy „csendes hordozóira” utaló növekvő számú bizonyíték háttérbe szorításával; és a vírusminták a vakcinán dolgozó nemzetekkel való megosztásának megtagadásával.

Kína felelősségével és eltussolásával a Hetek egy korábbi lapszámában is foglalkozott. A cikket ezen a linken lehet elolvasni.

A hírszerző dosszié az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) sem kímélte amiért kritikátlanul ismételte meg és adta tovább Peking állítását azzal kapcsolatban, hogy az emberről emberre történő fertőzés veszélye nem áll fenn, annak ellenére, hogy „tajvani tisztviselők már december 31-én, illetve Hong Kong-i szakértők január 4-én is aggodalmukat fejezték ki a dologgal kapcsolatban”, állítja a Fox News.

Denevérről emberre terjedő gyógyíthatatlan vírussal kísérleteztek

A jelentésből azonban az is kiderül, hogy az Öt Szem nemzetei nem értettek egyet a vírus keletkezésével kapcsolatban.

Az állítás, miszerint a koronavírus a Vuhani Virológiai Intézetből származik, és onnan szabadult ki, összeesküvés-elméletnek lett beállítva, amellett, hogy Peking váltig álltja, hogy a helyi nedves piacokról indult a fertőzés.

Az ausztrál hírszerzés szerint csak egy öt százalék esélye van arra, hogy a vírus egy vuhani laboratóriumból származik, ám ugyanakkor „az ausztrál kormány kiképzett és finanszírozott kínai tudósok egy csoportját, akik olyan laboratóriumban dolgoznak, amely a halálos koronavírusok genetikai módosításával foglalkozott, amelyek a denevérekről az emberekre terjednek, és gyógyíthatatlanok ”- jegyezte meg a Telegraph.

A WHO felelősségével a Hetek egy korábbi lapszámában foglalkoztunk. A cikket ezen a linken lehet elérni.

Sőt, a hírszerzési jelentés számos, Dr. Shi Zhengli, a Vuhan Virológiai Intézet kutatója által jegyzett aggasztó tanulmányt is idézett. Shi és csapata „halálos denevér-eredetű koronavírusokat vizsgált, melyek közül legalább egy 96%-o genetikai egyezést mutatott a COVID-19 vírussal” – állítja a brit Daily Mail.

Nincs kizárva a víruslaborból való kiszabadulás

Steve Mosher Kína-szakértő üdvözölte az Öt Szem jelentést, amiért Kínát teszi felelőssé mindenért, ami a világjárvány kitörése után történt, illetve amiért meghagyja az esélyét annak, hogy valóban egy laborból szabadulhatott ki. Ugyanakkor elmarasztalta az ausztrál hírszerzést amiatt, hogy ilyen alacsonyra tette az utóbbi lehetőségét, minden bizonnyal a Vihan Virológiai Intézethez fűződő kapcsolata miatt.

“Véleményem szerint az ausztrál virológusok, akik nincsenek olyan sokan, preferálnák azt a szenáriót, hogy nem egy vuhani laborból indult a járvány, mind személyes, mind szakmai okokból, holott számomra egyértelműnek tűnik, hogy ez történt.”

A WHO kínai képviselője is kijelentette, Kína eltussolta a járvány eredetét és terjedését még a Világszervezet előtt is. Korábbi cikkünket itt olvashatja.

AZ Öt Szem dosszié egy február 6-án a Dél-Kínai Technológiai Egyetem kutatói által publikált tanulmányt is említ, ami szintén arra a következtetésre jutott, hogy a vírus laborból szabadult ki, azonban több kínai tudós szerint a dokumentum nem említ közvetlen bizonyítékokat állításának alátámasztására, sem nem erősítették meg más tudósok.

Nincs tehát tudományos konszenzus azzal kapcsolatban, hogy a vírus ember által alkotott vagy esetleg génmódosított lenne.

A kínai hazugsággyár

További részletek az Öt Szem dossziéból:

  • Kína december 31-től cenzúrázza a vírussal kapcsolatos híreket a keresőmotorokon, törölve olyan kifejezéseket, mint „SARS variáció”, „vuhani halpiac”, vagy „vuhani ismeretlen tüdőgyulladás”
  • Január 1-én nyolc vuhani orvost, aki felhívta a figyelmet a vírusra őrizetbe vettek, és vád alá helyeztek.
  • Január 3-án Kína Nemzeti Egészségügyi Bizottsága a vírussal kapcsolatban hírzárlatot, illetve a minták elpusztítását rendelte el. A piacot savval kezelték a bizonyítékok tömeges elpusztításának jegyében.
  • Kína karanténba helyezte Vuhan 11 millió lakosát miközben kommunikációjában nem tulajdonított nagy jelentőséget az utazási korlátozásnak. “Több millióan hagyták el Vuhant a virus kitörése után, még mielőtt Peking lezárta volna a várost január 23-án. Több ezren repültek külföldre. Február során Peking nyomást gyakorolt Amerikára, Olaszországra, Indiára, Ausztráliára, Dél-Kelet Ázsiára, hogy ne védjék magukat utazási korlátozásokkal, miközben Kína komoly korlátozó intézkedéseket hozott.”
  • Huang Yan Ling, a Vuhan Virológiai Intézet kutatója, akit az első fertőzöttnek tekintenek, eltűnt, és életrajzát törölték a labor honlapjáról. „Február 16-án az intézet tagadta, hogy ő lett volna az első beteg, sőt bizonygatta, hogy teljesen jól van, de azóta sem bukkant fel, számos spekulációnak adva helyet”

(Daily Telegraph, Fox News, Daily Mail, Lifesite News)

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!