Tobzoska az Economist 2019-es (!) címlapján?
A nemzetközi hírmagazin évről-évre előrejelzést készít évindító számában
Tobzoska az Economist 2019-es (!) címlapján?

Forrás: The Economist

2020. 04. 15.
Utólag egészen meglepő, hogy az Economist a 2018 végén kiadott, következő évet előrejelző számának borítójára éppen azt az állatot rakta, amelynek több kutatás szerint köze lehet 2019 végén kitört koronavírus-járványhoz. 
 
Az Economist 2019-es borítóját Leonardo Da Vinci halálának 500. évfordulója ihlette, a reneszánsz művész stílusában alkották meg. A hagyomány szerint a gazdasági-pénzügyi elit lapjaként funkcionáló kiadvány allegorikus képekkel közli előrejelzéseit, így került a 2019-re mutató szám címlapjára egy sor rejtett szimbólum, ami a kor trendjeit hivatott szemléltetni. 
 
A borítón szerepel a VR-szemüveges, marihuánás, okostelefonos Vitruvius-tanulmány, a "tökéletes arányú emberrel", az elektromos autó, egy QR-kódos zacskót vivő gólya, és többek között az apokalipszis négy lovasa is. Mellettük szerepelnek különféle állatok is: a briteket jelképező bulldog a Brexit miatt, az Indiát jelképező elefánt és a kínai tobzoska is. 
 
De miért pont tobzoska? 
 
A tobzoskákat ínyenc húsuk miatt és a helyi gyógyászathoz hasznosított pikkelyeik miatt elképesztő iramban vadásszák, legtöbb fajtájukat a kihalás fenyegeti. A hatóságok éppen ezért igyekeznek a lehető legszigorúbban fellépni az orvvadászok ellen. 
 
A tobzoska a jelenlegi járvány szempontjából most azért érdekes, mert a kuangcsou-i Dél-Kínai Mezőgazdasági Egyetem munkatársai, Shen Yongyi és Xiao Lihua egy kutatást tettek közzé pár hete, mely szerint a COVID-19 nevű koronavírus egyes alkotórészeivel a tobzoskákból vett vírusminták 99 százalékos egyezést mutatnak. 
 
Hiba lenne azt gondolni, hogy kizárólag a tobzoskákról terjedt volna az emberre a vírus, mert ha a vírus egészét nézzük, akkor a denevérekből kinyert minták nagyobb hasonlóságot mutatnak, mint a tobzoskák esetében (96,2 és 90,3 százalék). Ami viszont érdekes, hogy a koronavírus azon fehérje tüskéihez, amelyekkel a gazdasejtekhez kapcsolódik (felbontja a burkot, majd behatolva szaporodni, sokszorosodni kezd) - viszont a tobzoskákból kinyert minták valóban 99 százalékban hasonlítanak. 
 
Egyelőre a nemzetközi kutatóközösség nem tudja bizton állítani, hogy pontosan melyik állatról terjedhetett az emberre a vírus, de a szakmai körökben mindkét állat neve rendszeresen felmerül, főként inkább azonban a denevéreké. 
 
Az viszont vitán felül áll, hogy a két állathoz hasonló egzotikus vadhús fogyasztása újabb-újabb járványokat szülhet, így kiváltképpen szükségessé válhat az ilyen jellegű kereskedelem és fogyasztás teljes betiltása különösen a délkelet-ázsiai régiókban.
 
Előre tudta az Economist? 
 
Nyilván több sem kellett a különböző elméletek híveinek, hogy beillesszék az éppen aktuális víziójukba az Economist 2019-es címlapját, ám sokkal valószínűbb, hogy az alkotók teljesen más megfontolásból tették a borítóra az állatot. A magazin már korábban is rendszeresen cikkezett a veszélyeztetett fajról, amelyet súlyosan fenyeget a teljes eltűnés, több fajtája mára már ki is halt.
 
A globális pénzügyi, politikai és gazdasági elitet rengeteg kritika éri azt illetően, hogy esetlegesen nyerészkedés, vagy hatalmi szempontok miatt, vagy ők szabadították rá a világra a vírust, vagy ők keltik a természetellenes káoszt és pánikhangulatot a járvány körül. Ember legyen a talpán, aki a rengeteg álhír és összeesküvés-elmélet közül a valóság néhány morzsáját képes megtalálni egy-egy ilyen elemzésben, azt viszont szinte biztosra lehet venni, hogy az Economist címlapszerkesztőinek fogalmuk sem volt arról másfél évvel ezelőtt, hogy 2019 végén világjárvány robban majd ki.
 
A magazin óminózus számáról, annak szimbolikájáról, üzenetéről és az Economist vízióiról a Hetek cikkét itt olvashatják
 
A Hetek pénteken megjelenő lapszámában interjút olvashatnak a messiáshívő zsidó bibliatudós Michael Brownnal arról, hogy mi köze a mostani a járványnak az apokalipszishez, illetve az online elterjedő "apokalipszis-iparról", ami sok esetben veszélyesebb, mint maga a járvány. 
 
(A nyitóképen: Az Economist címlapja, és annak kivágott részlete)
 
---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!