hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A tanár közölte: a homoszexualitás egy gén miatt van”
Van-e ideológiai befolyásolás a magyar egyetemeken?
„A tanár közölte: a homoszexualitás egy gén miatt van”

„Az egyik tanár a legelső órán közölte, hogy igenis fogadjuk el, hogy a homoszexualitás egy gén miatt van.”(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 04. 22.
Ideális esetben az oktatás ideológiailag semleges és biztosítja mindenki számára a szabad véleménynyilvánítást. A nyugati egyetemi szféra az elmúlt években jelentős átalakuláson ment keresztül: a safe space-ek, érzékenyítő tréningek és a kötelező sokszínűség világában egy konzervatív vagy keresztény hallgatónak és oktatónak nem sok babér terem. Magyar egyete­misták segítségével most annak jártunk utána, hogy a hazai felsőoktatásban mennyire érződnek ezek a trendek.

Alapvetően a társadalom és a hallgatók részéről is az az elvárás az egyetemek felé, hogy az oktatók objektív tudásanyag átadására törekedjenek, illetve azokkal a témákkal kapcsolatban, amelyekről a tudományos életben vita van, a különböző álláspontok egyaránt bemutatásra kerüljenek. A világnézetileg semleges oktatásban nyilván az oktató véleménye is megjelenik, megjelenhet, de ez esetben is az ellenvélemény és más szempontok szabad kifejezése, a vita lehetősége is egyfajta alapjogként kell, hogy érvényesüljön.

Ezeket az elveket a legtöbb egyetem saját etikai kódexben rögzíti is. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem például előírja az alkalmazottai számára „az oktatási és kutatási tevékenység pártpolitikailag semleges végzését”, illetve megtiltja az „egyetemi infrastruktúrának pártpolitikai célra, világnézeti agitációra történő igénybevételét”. Ezen elvekből kiindulva vizsgáltuk meg azokat a hallgatói tapasztalatokat, amelyek az ország mintegy tucat egyetemének 20 karáról érkeztek be hozzánk.

Tények vagy vélemények?

Az egyetemistákat kérdezve kiindulásként arra voltunk kíváncsiak, hogy szerintük mennyire zajlik valós, objektív tények átadásán alapuló oktatás az órákon, és mennyire dominál azokon inkább az oktatók személyes véleménye, világnézete. A többség azt válaszolta, hogy szerinte az oktatók zöme törekszik a tárgyilagosságra, a kar nagy része ellenezné is, hogyha direkt világnézetet is átadnának az egyetemükön. Ha el is hangoznak ideológiai nézetek, azokat a legtöbbször nem kérik számon a vizsgákon – állítják többek között a MOME-nak és az ELTE jogi karának hallgatói is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!