hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezért mítosz a felsőoktatási autonómia
Felvásárolt elit egyetemek Amerikában
Ezért mítosz a felsőoktatási autonómia

A Harvard Egyetemen Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg kíséretében ott volt Dzsamal Haszogdzsi egyik gyilkosa.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 09. 09.
Egy új amerikai dokumentumfilm feltárta, milyen külföldi adományozók szereztek befolyást a keleti parti elit egyetemeken. Míg a liberális kötődésű alapítványok az ideológiát alakítják, a tengerentúli szponzorok információkra vadásznak és az amerikai politikát befolyásolnák.

3,2 milliárd dollár külföldi adományt titkoltak el amerikai egyetemek, annak ellenére, hogy törvény kötelezi őket a támogatások nyilvánosságra hozatalára, amennyiben azok összege meghaladja a 250 ezer dollárt. A legnagyobb összegű titkos adományok az olyan elit egyetemekhez érkeztek, mint a Harvard, a Yale és a Georgetown Egyetem. Az ügyben az amerikai oktatási minisztérium és a Szenátus illetékes bizottsága is vizsgálatot indított.

Az eltitkolt külföldi forrásokat egy oknyomozó civil szervezet, a Clarion Project találta meg, amely 2019-ben figyelt fel arra, hogy jelentős eltérések találhatók az egyetemek által a hivatalos állami szerveknek megküldött támogatási listák eredeti és a hatósági felszólításra korrigált adatai között. Az ezt követő nyomozásról a Clarion Project Rejtett pénz címmel dokumentumfilmet készített, amelyet szeptember elején mutattak be az Egyesült Államokban. 
A titkos utalások csak a teljes külföldi támogatási összeg egy részét jelentik, ennél jóval nagyobb összeg az, ami nyilvánosan dokumentált forrásokból érkezik az egyetemekhez. Az amerikai oktatási minisztérium adatai szerint 2012 óta több mint 10 milliárd dollár, ami felveti a kérdést, hogy milyen befolyáshoz jutottak külföldi – jelentős részben az Egyesült Államokkal szemben kritikus vagy ellenséges – államok a keleti parti topegyetemeken.

Radikális professzorok külföldi pénzből

Az amerikai jogszabályok szerint az egyetemeknek és főiskoláknak közzé kell tenniük az adományozók nevét, amennyiben a támogatási összeg meghaladja a 250 ezer dollárt. Így derült ki az, hogy az elmúlt nyolc évben számos olyan országból érkeztek nagy összegű adományok, amelyekkel kapcsolatban az amerikai külügyminisztérium súlyos emberi jogi kifogásokat fogalmaz meg rendszeres, éves jelentéseiben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!